Hírek, aktualitások

Kora őszi virágpompa a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin

A bőséges kora őszi esők hatására ismét kizöldültek a gyepek a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A pusztákon sziki és réti őszirózsák, réti peremizsek, sziki pozdorok és más virágzó fajok teszik színessé a látóhatárt.

Éjszakai repülők: kikeltek a nagy szikibagolylepkék

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén él egy különleges lepkefaj, a nagy szikibagolylepke. Kifejlett példányai szeptember-októberben repülnek ki, igaz leginkább csak az éjszakai órákban mozognak.

Látványos őszi kikericsmezők a Kis-Sárréten

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kis-Sárrét tájait járva több helyen is látványos, halvány rózsaszínű vagy lilás színekben pompázó kikericsmezőkre bukkanhatunk.

Megjelentek az első darucsapatok a Dél-Alföldön

A napokban megjelentek az első, vonuló darucsapatok a Körös-Maros Nemzeti Park tájai felett. Tradicionális megállóhelyükön, a kardoskúti Fehér-tónál számuk napról napra növekszik.

Ritka vendég, egy fecskesirály bukkant fel a Begécsi-halastavakon

Szeptember közepén igazi madárritkaság bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén fekvő Begécsi-halastavakon. Egy fecskesirályt figyeltek meg az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés megyei csoportjának tagjai.

Esőben a szarvasbőgés is alábbhagyott

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szeptember 17-én a késő délutáni, esti órákban túrát szervezett a Kis-Sárrét részterületen. A kirándulás fő célja az volt, hogy meghallgassuk a gímszarvasbikák bőgését.

Kedvenceink Lakomáznak az Állatok Világnapján

A Körösvölgyi Állatpark egyik méltán legnépszerűbb hagyományos programja a „Kedvenceink lakomája” látványetetés sorozat, mely évről-évre az Állatok Világnapja apropóján kerül megrendezésre.

Lila színben pompáznak a Csanádi puszták

Az őszi esők hatására gyönyörű, lila színbe öltöztek a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csanádi puszták. Nagy tömegben nyílik a magyar sóvirág és az őszi csillagvirág.

Borús időben is nagy sikerrel zajlott a XXI. Fehértó Napja

A borús, esős idő ellenére is közel kétezren látogattak el szeptember 17-én, szombaton Kardoskútra, a Körös- Maros Nemzeti Park Igazgatóság és Kardoskút Község Önkormányzata által közösen megrendezett XXI. Fehértó Napjára.

Halászsasok vadásznak a Biharugrai-halastavakon

Szeptember eleje óta három halászsas tartózkodik a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Biharugrai-halastavak térségében. Eme impozáns ragadozó madarak zsákmányszerzési technikája meglehetősen látványos. 

Vöröslik a kardoskúti Fehér-tó medre – jöjjenek el, csodálják meg!

Különleges látvány fogadja mindazokat, akik ellátogatnak szeptember 17-én Kardoskútra, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és Kardoskút Község Önkormányzatának közös rendezvényére, a XXI. Fehértó Napjára. A tómeder ugyanis vörös színben pompázik, csak néhol törik meg fehér szikfoltok.

Hallgassuk együtt a szarvasbőgést a Kis-Sárréten!

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének változatos élőhelyei minden évszakban kínálnak izgalmas élményeket és látnivalókat az idelátogató természetbarátoknak. Szeptemberben a szarvasbikák bőgése teszi még vonzóbbá a területet.