Hírek, aktualitások

Népszerű a dévaványai oromdíszeket bemutató kiállítás

Az elmúlt hónapokban sokan látogatták meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának szállásépületében berendezett, dévaványai oromdíszeket bemutató kiállítást.

A Kis-Sárréten szép számban telelnek nagy őrgébicsek

Idén igen korán, már szeptemberben megérkeztek a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületére a nagy őrgébicsek első példányai. Számuk november végén érte el a csúcspontot, megközelítette a húszat.

Folyamatosan érkeznek a vadlúd-csapatok a Dél-Alföldre

Hétről-hétre növekszik az északról érkező vadludak száma a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A legnépesebb csapatok a Biharugrai-halastavakon állomásoznak, de kisebb létszámban a Kenderesszigeti-halastavakon is megjelentek.

Tömegesen érkeznek a süvöltők a Maros-ártérbe

Az utóbbi napokban egyre nagyobb számban érkeznek az északi országokból a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira a süvöltők. A Maros-ártérben is sűrűn felcsendül jellegzetes „phü-phü” és „hi-üp” hangjuk, melyről a nevüket is kapták.

Programajánló: Madárkarácsony és Luca-napi szokások

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja december 4-én, szombaton 10.00 órától „Madárkarácsony, Luca-napi szokások” címmel szezonzáró programra várja az érdeklődőket Dévaványán.

Kuvikcsalád költözött a sóstói bikaszállás padlására

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén sokfelé találkozhatunk egy kistestű bagolyfélével, a kuvikkal. Az Igazgatóság üzemeltetésében működő Sóstói Állattartótelepére, a bikaszállás padlására is beköltözött egy kuvikpár.

Népes kék galamb csapatok a Kis-Sárréten

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén rendszeres őszi-téli vendég a kék galamb. Most a szokásosnál is több, mintegy kétezer példány tartózkodik a térségben.

Ezrével érkeznek a darvak a kardoskúti Fehér-tóra

Egyre népesebb darucsapatok érkeznek a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületére. Bár a tómeder még mindig majdnem teljesen száraz, csak kisebb tocsogók vannak benne, a madarak mégis megállnak egy rövid időre ezen a tradicionális állomáshelyen.

Fakó keselyű bukkant fel Kardoskúton

Magyarországon rendkívül ritkán látható ragadozó madár, egy fakó keselyű bukkant fel november 10-én a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén.

Ökörnyálban vitorláznak a pókok

Késő őszi, melegebb, derült napokon a Körös-Maros Nemzeti Parkban is sokfelé találkozhatunk lebegő pókfonalakkal, amit a népnyelv ökörnyálnak hív.

Pirók jövevény: megszületett az első szürkemarha borjú

Megkezdődött a magyar szürke szarvasmarhák idei ellési szezonja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepén. Az első, pirók színű bikaborjú november 2-án látta meg a napvilágot.

Levetették bábingüket a sztyeplepkék

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén a közelmúltban felmértük egy meglehetősen ritka lepkefaj, a sztyeplepke állományát. Ezt ilyenkor ősszel a levetett bábingek (bábbőrök) száma alapján lehet megállapítani.

Ragyogó időben kirándultunk a Vátyoni-erdőbe

Október 23-án a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén fekvő Vátyoni-erdőbe invitáltuk egy kirándulásra a természetbarátokat. A ragyogó őszi napsütésben a Szépapó-erdő legszebb részeit kerestük fel az öt kilométeres túra keretében.

Tölgytúrázók jártak az Anna-ligetben

A Magyarország Közepe Egyesület szervezésében 40 fő lelkes túrázó látogatott el a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyére október 24-én.