A szabadkígyósi kastély

Fotó: Marik Pál

Programok, események, rendezvények

 • H
 • K
 • Sze
 • Cs
 • P
 • Szo
 • V

  Hírek, aktualitások

  Díszoklevél a negyedévszázados munka elismerésére

  Szarvas város vezetése a Körös-Maros Nemzeti Park megalakulásának 25 éves évfordulója alkalmából díszoklevelet adományozott igazgatóságunk természetvédelmi és ismeretterjesztő munkájának elismeréseként.

  Lucernaszénával segítjük a túzokok telelését

  A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén több, mint ötszáz túzok él. Igazgatóságunk munkatársai a téli időszakban plusz takarmány, lucernaszéna kihelyezésével is segítik telelésüket.

  Aktuális állásajánlataink

  A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság felvételt hirdet Kardoskút területi egységére állattenyésztési ügyintéző és mezőgazdasági felügyelő munkakör betöltésére.

  További híreink

  Körösvölgyi Állatpark

  A KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG LEGNAGYOBB ÉS LEGKOMPLEXEBB BEMUTATÓHELYE

  Évente több tízezren keresik fel a Csáky-kastély egykori kertjében, az évszázados fákkal teli Anna-ligetben elterülő bemutató komplexumot. Vendégeink testközelből ismerhetik meg a Kárpát-medencében egykor és ma honos állatfajokat. A főépületben kialakított, összesen 7000 literes akváriumban pedig a hazai vizeink halaiban gyönyörködhetnek a látogatók. Az Anna-liget parkjában egy 2100 méteres sétány mentén madárvolierek, ragadozóházak, lekerített vizes élőhely, mókusház, illetve nagy kifutók adnak otthont a több, mint 50 féle állatfaj, több száz egyede számára. A gyerekek kedvence az állatsimogató, a Kölyök-zug játszótér. A Körös-Maros Nemzeti Park Természeti Kincsei két szinten, több száz négyzetméteren, interaktív állandó kiállítás formájában mutatkoznak be.

  Cím: 5540 Szarvas, Anna-liget 1.
  GPS koordináták: 46° 51’29.39” É 20° 31’31.57” K
  Telefon: +36 30 475 1789
  E-mail: korosvolgy@kmnp.hu

  További információk az Állatparkról

  A nemzeti park területei

  Kis-Sárrét

  Kis-Sárrét

  Az Erdélyi-szigethegységből érkező Sebes-Körös és több kisebb vízfolyás áradásai alakították ki azt a hatalmas Körösnagyharsánytól Vésztőig húzódó vízivilágot, amelyet Kis-Sárrét néven említünk. A XIX. század folyószabályozási és lecsapolási munkálatai következtében az ártéri közösségek élőhelye drasztikusan beszűkült, nagyrészt teljesen eltűnt, másik részükön átalakult, például halastavakat létesítettek.

  A hajdani Kis-Sárrét legépebben fennmaradt területe a Biharugra és Körösnagyharsány között fekvő két mocsármaradvány, az Ugrai-rét és a Sző-rét. Mezőgyán, Geszt és Zsadány térségében nagy kiterjedésű, tájképi szempontból is látványos, természetközeli erdőket találunk. Nagygyanté felől Mezőgyán felé haladva az Eperjesi-erdőn túl nagy kiterjedésű szikes legelők terülnek el.

  A mocsarak és a halastavak egy részét magukba foglaló fokozottan védett részek és a gazdasági társaságok által üzemeltetett halastavak kivételével a terület szabadon látogatható. A 8 kilométer hosszú Kisvátyoni tanösvényt végigjárva erdei, mocsári és halastavi élőhelyeket egyaránt láthatnak az érdeklődők. A Sző-rét és az Ugrai-rét szomszédságában, Biharugra központjától 3 kilométerre lévő Bihari Madárvárta pedig egyedi fekvése révén a kirándulók kedvelt szálláshelye. Mellette a Sző-réti tanösvény mutatja be a mocsár maradványok és a szomszédos szikes gyepek élővilágát.

  Részletek