Hírek, aktualitások

Kardoskútra visszatértek a nádi énekesek

Egymás után érkeznek a nádi énekesmadarak a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületére. Felbukkantak már a nádi tücsökmadarak, a kékbegyek, a nádirigók és a nádiposzáták is.

A Föld Napján gyalogoljunk át a Kígyósi-pusztán!

Április 21-én, a Föld Napja tiszteletére szakvezetéses gyalogtúrát szervez a Kígyósi-pusztán a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A kirándulás során a táj természeti és kultúrtörténeti értékeit egyaránt megismerhetik a résztvevők.

Újra várja a Jégmadár vízi tanösvény a vízitúrázókat

A híres Szarvas-Békésszentandrási Körös-holtág a Tiszántúl legnagyobb, az ország ötödik legnagyobb vízfelülettel rendelkező mentett ártéri víztere. Vizét a késő őszi időszakban minden évben mesterségesen leeresztik és ilyenkor tavasszal újra feltöltik.

Túzokok nyomában barangoltunk Mágor-pusztán

Április 6-án bakancsos túrára várta a természetbarátokat Mágor-pusztára a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A kiadós gyalogtúrán túzokokat is sikerült megfigyelnünk.

Fakó rétihéják bukkantak fel Kardoskút térségében

A tavaszi madárvonulás során az elmúlt időszakban néhány fakó rétihéját is megfigyeltek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Április elején Kardoskúton és Cserebökényben is felbukkantak magányosan vonuló példányaik.

Réceszaporulat a Körösvölgyi Állatpark taván

Nem csak a természetben, de néhány napja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának taván is kikeltek az első récefiókák, akik minden évben kedves színfoltjai a park látnivalóinak.

Egy kiváló fészeképítő mester: a szarka

A szarka közismert madarunk, melyet nemcsak a szabad természetben, de a városokban is láthatunk. A Körös-Maros Nemzeti Park területén gyakran találkozhatunk vele, mivel fő költőhelyéül a fasorokkal, fákkal, bokrokkal tarkított mezőgazdasági jellegű területek szolgálnak.

Felébredtek téli álmukból a pelék, sünök és a denevérek

A hosszabb nappalok és az emelkedő hőmérséklet hatására egymás után ébredeznek a Körös-Maros Nemzeti Park tájain élő, téli álmot alvó kisemlősök. A keleti sünök, mogyorós pelék és denevérek legfontosabb feladata most a táplálékszerzés.

Megérkeztek az első búbosbankák Kardoskútra

Visszatértek a búbosbankák a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti részterületére. Március 12-én láttuk az első példányokat a Sóstói Állattartóteleptől északra fekvő gyepeken és kisparcellás szántókon.