KEHOP-4.1.0-15-2016-00068

"A Körös-Maros Nemzeti Park túzokkíméleti magterületének fejlesztése a túzok tradicionális élőhelyén, Észak-Békésben" című KEHOP pályázat (KEHOP-4.1.0-15-2016-00068)

Kedvezményezett neve: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Szerződött támogatási összeg: 223 724 472 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Projekt befejezési dátuma: 2021. május 15.
Projekt azonosító száma: KEHOP-4.1.0-15-2016-00068

A Dévaványán 1975-ben elkezdett túzokvédelmi munkát 1997-től a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság irányítja és végzi, melynek hatására a túzok állománya a térségben növekszik.
A Békés megye északi részén élő túzokállomány mindenkor a legnagyobb, legerősebb állománynak számított a Kárpát-medencében és jelenleg is a hazai állomány több, mint egyharmadát adja. Az állomány az utóbbi évtizedek növekedésének köszönhetően mára eléri az 500-550 példányt. A Dévaványa és Ecsegfalva térségében fekvő határrészeken kialakított túzokkíméleti magterületen rendszeresen, mind a téli, mind a dürgési időszakban a hazai állomány 10-15 %-a, mintegy 150-250 példány összpontosul. A túzokkíméleti magterületen teljes zavartalanság biztosított a dürgési időszakban, március eleje és május vége között. Ezen felül magyar szürkemarha és házi bivaly legeltetésével a dürgőhelyeken rövid füvű gyepek, a költőhelyeken mozaikos szerkezetű gyepek kialakítása történik, valamint a túzok számára előnyös kultúrák alkalmazása a szántóterületeken.
A túzok sikeres fajmegőrzési programjához jelentősen hozzájárulnak a környéken tevékenykedő gazdálkodók a vetésszerkezet kialakításával, a körültekintő betakarítási munkákkal, megfigyelésekkel.
A túzok jelentős turisztikai vonzerőt is jelent a térség számára. Az turisztikai, környezeti nevelési igények kielégítését szolgálja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja. Itt a vendégek betekintést nyerhetnek a túzok fajmegőrzési programjába, ismerkedhetnek az észak-békési táj természeti értékeivel, dürgési időszakban vezetett túrákon szerezhetnek maradandó élményeket.
A projekt keretében megvalósul a magterületen belül található, Európában egyedülálló 400 hektáros, szőrmés ragadozóktól mentesített, körbekerített Túzokvédelmi Mintaterület műszaki fejlesztése. A terület ragadozómentessége az itt kikelő túzokcsibék életben maradási esélyeit jelentősen növeli. A fejlesztés során megtörténik a kerítés cseréje mintegy 8227 fm hosszban. Az új kerítés a korábbi években szerzett üzemeltetési tapasztalatok birtokában kerül megvalósításra.
A projekt másik elemeként a magterületen található, a terület egységét jelenleg még megbontó vonalas létesítményeket, elsősorban használaton kívül lévő árkokat és csatornákat érintőtájrehabilitációra kerül sor. A beruházás során mintegy 5296 folyóméter töltés és 5304 folyóméter csatorna és árok tájba illesztésére kerül sor.
A projekt jelentős mértékben hozzájárul az itt élő túzokállomány élőhelyi feltételeinek és költési sikerének javításához, így az állomány növeléséhez, egyben a faj védelmével kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeknek való megfelelés elősegítéséhez.