Bihari Madárvárta - Biharugra

Hazánk egyik legeldugottabb, ugyanakkor egyik legértékesebb tája a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterülete. Az ország keleti határa mellett fekszik az Alföld peremén, a Kárpát-medence síkvidékeire egykor oly jellemző, gazdag vízi világ egyik utolsó hírmondójaként. Az itt fennmaradt erdők, mocsarak, halastavak és szikes puszták egyedülálló növény- és állatvilágnak adnak otthont.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett Bihari Madárvárta a legnagyobb férőhelyű szálláshely a térségben, fekvésénél fogva jó kiindulási pont a Bihari Sárrét felfedezéséhez a határ mindkét oldalán.

Az épületegyüttes Biharugra település központjától 3 kilométerre található. A településről burkolt út vezet a Madárvártáig. A létesítmény háborítatlan természeti környezetben tökéletes helyszín erdei iskolai programok, táborok megrendezéséhez, de családi rendezvényekhez, baráti összejövetelekhez is gyakran igénybe veszik.

A közösségi épület 90 m2-es nagyterme előadások, foglalkozások lebonyolításának színtere és a hozzá kapcsolódó melegítőkonyhával az étkeztetés megoldására is alkalmas.

A szállásépületben 6 db 3+3 ágyas és 1 db 3+2 ágyas fürdővel ellátott lakrész, továbbá 1 db 2 ágyas és 1 db 1 ágyas, szintén külön fürdővel rendelkező szoba található, így az épület összesen 44 fő elszállásolására alkalmas. Étkezés igény szerint rendelhető.

Találkozzunk a Bihari Táj Napján!

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság minden május harmadik hétvégéjén rendezi meg Biharugra Község Önkormányzatával közösen a Bihari Táj Napja című ermészetvédelmi nyílt napját. Látogatóink ezen a napon megcsodálhatják az Ugrai-rét vadon nyíló orchideáit, szakvezetéssel ismerhetik meg a Biharugrai- halastavak gazdag madárvilágát, illetve egyéb szakmai és kulturális programokon vehetnek részt.

A Nemzeti Parki Termék védjegyes áruk vására mellett ebédre Ugrai halászlé és a nemzeti parkban élő magyar szürkemarha húsából készült pörkölttel várjuk Kedves Vendégeinket.

Megközelítés

A Bihari Madárvárta Zsadány és Komádi között Biharugra felé, keleti irányba kanyarodva érhető el. Biharugrán egyenesen tartva keresztül haladó vendégeink a község határát elhagyva 3 km megtétele után érik el a Bihari Madárvártát. Észak felől, Körösszakál irányából érkezve a Bölöny-kastélyhoz érkeznek látogatóink, ahol balra, keleti irányba fordulva jutnak a Madárvártára.

Nyitva tartás

Szálláshely és szolgáltatások egész évben igényelhetők.

Szolgáltatások

  • túravezetés, szakvezetés, szakmai és ismeretterjesztő előadások
  • nyári tábor
  • komfortos szálláshely 44 fő részére
  • sátrazási lehetőség külön konyhával, mosdókkal, tűzrakóhellyel
  • konferenciákra, tréningekre, rendezvényekre terem, fedett terasz bérbeadása
  • kerékpárkölcsönzés
  • kiadványok, ajándéktárgyak értékesítése
  • tanösvény túra
  • ingyenes parkoló
  • ingyenes WIFI használat

Kapcsolat

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság-Bihari Madárvárta
Cím: 5538 Biharugra, Bihari Madárvárta
GPS koordináták: É 46° 58’ 32,40” K 21° 38’ 28,89”
Mobil: +36 30 687 0816
E-mail: madarvarta@kmnp.hu

Debrecen felől érkező vendégienk részére (burkolt útvonal) az alábbi linken található térkép