Kardoskúti Madárvonulás Múzeuma - Kardoskút

Tisztelt Vendégeink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 194/2021 (IV. 26.) Kormányrendelet alapján a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskúti Madárvonulás Múzeuma védettségi igazolvány bemutatásával látogatható a 18 év feletti korosztály számára, míg a 18 év alattiak védettségi igazolvánnyal rendelkező személy felügyelete alatt tehetnek látogatást.

A védettségi igazolvány egyéb hatósági, fényképes igazolvány felmutatásával együtt érvényes. 18 év alatti látogató esetében szükség lehet az életkor igazolására szolgáló fényképes hatósági igazolványra.

A védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak maszk viselésére nem kötelesek.

Kérjük kedves vendégeinket, hogy a gyors beléptetés érdekében készítsék elő a védettséget igazoló és hatósági igazolványukat.

Együttműködésüket és türelmüket köszönjük!

Kellemes időtöltést kívánunk!

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Nyitva tartás

A kiállítás előzetes bejelentkezéssel egész évben megtekinthető.

A bejelentkezéseket a +36 30 475 1770 telefonszámon várjuk.

 

A kardoskúti Fehér-tó, Magyarország egyik legértékesebb természetes úton kialakult szikes tava, mint nemzetközileg elismert vizes élőhely 1979 óta a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik. A tavaszi és őszi madárvonulásban pihenő-, éjszakázó- és táplálkozó helyként betöltött szerepe mellett számos fokozottan védett faj élőhelye is.

A Kardoskút-Pusztaközpontban álló egykori Csendőrlaktanya épületében 1989-2016 között gondozott természetvédelmi kiállítást 2017-ben újította fel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A Kardoskúti Madárvonulás Múzeuma az „A kék vércse védelme a Kárpát-medencében” című LIFE+ projekt (LIFE11/NAT/HU/000926) keretében jött létre. Az interaktív, modern kiállítás hazánkban egyedülálló módon mutatja be a madárvonulás csodálatos jelenségét.

A megújult kiállításban a madárvonulás rejtelmein túl vendégeink megismerhetik a térség különleges növény- és állatvilágát és bepillantást nyerhetnek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi tevékenységébe. A színes, gazdagon illusztrált, interaktív tárlatban részletesen bemutatjuk a kardoskúti Fehér-tó két emblematikus faját, az itt költő kék vércséket és a tavaszi és őszi vonuláson több tízezres csapatokban itt megpihenő darvakat.

Fehértó Napja - természetvédelmi nyílt nap

Minden szeptember végén megrendezésre kerülő nyílt napunkon megismerkedhetnek az érdeklődők a Kardoskúti Fehértó természeti értékeivel. Ezen a napon a múzeum kiállításán kívül színpadi műsorokkal, természetismereti vetélkedővel, kézműves foglalkozásokkal, csikós-, íjász-, solymász-, és ragadozómadár-védelmi bemutatóval, valamint helyi kézműves- és nemzeti parki termékek vásárával várjuk a látogatókat.

Darules a kardoskúti Fehér-tónál

Minden november előre meghirdetett napjain szakvezető kíséretében figyelhetjük meg az éjszakázó helyeikre behúzó darvak és nagy lilikek csapatait, a Dél-Tiszántúl egyik legszebb természeti környezetében.

Megközelítés

A Kardoskúti Madárvonulás Múzeuma legkönnyebben az Orosháza és Tótkomlós között fekvő Kardoskút településen Hódmezővásárhely irányába lekanyarodva érhető el.

Szolgáltatások (előzetes bejelentkezés alapján kérhetők)

  • túravezetések csoportok részére
  • előadás tartása diákcsoportok részére
  • fotózás szakvezetéssel
  • ingyenes parkoló
  • ingyenes WIFI használat

Múzeum belépőjegy

Felnőtt 700 Ft/fő
Diák, nyugdíjas 500 Ft/fő
Családi (2 felnőtt+2 gyermek) 2.160 Ft
Csoportos felnőtt (min. 10 fő) 620 Ft/fő
Csoportos diák, nyugdíjas (min. 10 fő) 400 Ft/fő

Kapcsolat

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság-Kardoskúti Madárvonulás Múzeuma
Cím: 5945 Kardoskút-Pusztaközpont Tanya 251.
GPS-koordináták: É 46º 29’ 02.24” K 20º 39’ 06.37”
Tel.: +36 68 429 262
Mobil: +36 30 475 1770
E-mail: kardoskutte@kmnp.hu