Hírek, aktualitások

Téli nyitvatartás és programok a Körösvölgyi Állatparkban

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelye, a Körösvölgyi Állatpark 2023. november 6. és 2024. március 1. között téli nyitvatartási rend szerint fogadja kedves vendégeit. Az őszi-téli park szépségein felül a vendégeket programok is várják.

A Kis-Sárrét rejtőzködő madara, a sárszalonka

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének mocsaras, vizes élőhelyein az utóbbi években mintegy 10-25 pár sárszalonka költ. A telet a Földközi-tenger menték töltik, de tavasszal újra visszatérnek.

A nagy vándor - Hosszú utat tett meg egy kóborló túzokkakas

Szokatlanul hosszú kóborlási útvonalat járt be a Körös-Maros Nemzeti Park területén egy korábban műholdas jeladóval jelölt túzokkakas. A másodéves madár a Csanádi pusztákról indult, s bejárta a Kis-Sárrét és a Dévaványai-Ecsegi puszták túzokok által lakott élőhelyeit.

Különleges gombák bújtak elő a marosi erdőkben

Az őszi esők hatására a gombák is megjelentek a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén. A közönséges fajok mellett védett őzlábgalócákat és óriás bocskorosgombákat is felfedezhetünk az erdőkben.

Kellemes őszi időben túráztunk Réhelyen

Napsütéses időben, családias hangulatban zajlott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság október 14-ére meghirdetett, „Színek varázsa” című őszi túrája a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontnál.

Ritka északi vendégünk, a kis sólyom

Október közepén felbukkantak az első kis sólymok a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Ritkán kerülnek szem elé, így különleges élménynek számít, ha vadászat közben is meg tudjuk figyelni őket.

Az ártéri erdő titkaival ismerkedtünk a Maros-parton

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság október 14-én őszi sétára hívta a természetbarátokat a Maros-ártér részterületére. A vezetett túrára öt településről, összesen tizenkét vendég érkezett.

Sorban érkeznek északról a telelő madárfajok

A Körös-Maros Nemzeti Park tájaira megérkeztek az északon költő, de nálunk telelő madárfajok első csapatai. Szép számban vannak már csörgő és fütyülő récék, kék galambok, kékes rétihéják és gatyás ölyvek is.