Ajánlott kerékpártúra útvonalak a Körös-ártéren

A Körös-Maros Nemzeti Park Körös-ártér részterületén öt kerékpáros túraútvonal került kialakításra. A túrák időzítése április 1-től október 30-ig javasolt.

A Körös-ártér és környéke számos lehetőséget kínál a kerékpártúrázóknak. Ajánlott túraútvonalaink között találhatnak néhány órás és félnapos túrát is.

Az itteni tájat nagymértékben formálta az ember, de a folyó hullámtere megőrzött még egy kis darabot az egykori, természetes környezetből. A túraútvonalakon végighaladva közelebbről is megismerkedhetnek a Hármas-Körös környékének élővilágával s körbekerekezhetik a Szarvas város képét alapvetően meghatározó Szarvas- Békésszentandrási Holt-Köröst, mely közel 29 kilométeres hosszával hazánk ötödik legnagyobb állóvize.

A Körösvölgyi Állatpark látogatóközpontjában kerékpárok kölcsönözhetők, a túraútvonalakról térkép is elérhető az érdeklődők részére.

Kerékpártúrák Szarvas környékén - térkép1   térkép2

Kijelölt túraútvonalak

Körösvölgyi Állatpark - Szarvasi Arborétum - Duzzasztó - Békésszentandrás - Körösvölgyi Állatpark (16 km)

A Szarvasi Arborétumot magunk mögött hagyva kiérünk a Hármas-Körös mentén végighúzódó árvízvédelmi töltésre, ahonnan megtekinthetjük a Szarvas és Mezőtúr között közlekedő kompot. A töltésen balra indulunk tovább. A túra során bepillantást nyerhetünk a hullámtér élővilágába. Bal kéz felől látjuk a halastavakat, majd hamarosan elérjük az 1942-ben elkészült Békésszentandrási Duzzasztót.

Továbbhaladva a gáton bal kéz felől látható a műemlék jellegű gőzszivattyútelep. Békésszentandrást az alvógáton legurulva a Holt-Körös partján álló nyaralók mellett elhaladva érhetjük el, majd a 44-es főút mellett, a Körösvölgyi Kerékpárúton jutunk vissza Szarvasra.

Körösvölgyi Állatpark - Szarvasi Arborétum - Szivornyák - Halásztelki tanösvény - Aranyosi- és Borza-holtág - Szarvas - Körösvölgyi Állatpark (23 km)

A Szarvasi Arborétum után a töltésre felérve jobbra fordulunk, hamarosan egy gátőrházat pillantunk meg a töltés mellett. Itt találhatóak a szivornyák, melyeken keresztül a vízszint-különbség kihasználásával lehet a duzzasztott folyóból a holtágba vizet juttatni. Továbbhaladunk, s a vasúti híd előtt, a gátról már látható a Halásztelki Tanösvény nyitó táblája. A tanösvény tíz információs táblán keresztül mutatja be a hullámtér élővilágát és kultúrtörténetét.

A közel 3,5 km hosszú, változatos útvonal önállóan  vagy a Körösvölgyi Állatparkban túravezetés igénybevételével látogatható. A tanösvényt elhagyva, tovább haladunk a gáton. Jobb oldalon található Halászlak (korábbi nevén Halásztelek), közelében a Szarvast Mezőtúrral összekötő vasútvonal megállója. Innen 2 km-re a folyó bal oldali hullámtéren találhatjuk a Hármas-Körös két különösen szép ún. „szentély”-típusú holtága, az Aranyosi- és a Borza-holtág. Ha kedvünk tartja, biciklizzünk egy kicsit a holtág mentén. A töltésről megcsodálhatjuk a fákra felkúszó vadszőlő alkotta fátyoltársulást. A visszaúton a mentett oldali Nagyfoki-holtág mellett, a nyaralók mögötti földúton elhaladva jutunk ki a Szarvasra vezető műútra.

Körösvölgyi Állatpark - Bikazugi major - Szarvas - Történelmi Emlékút - Halásztelki tanösvény - Aranyosi- és Borza-holtág - Tessedik tanya - Körösvölgyi Állatpark (31 km)

A Körösvölgyi Állatparkból kifordulás után balra indulunk, utunk egy darabon a holtág partján vezet. Mintegy 3 kilométert megtéve elérjük a Bikazugi majort, az 1927-ben épített tangazdaság tájképi jelentőségű épületegyüttesével. Innen 1,5 km-t haladva a Kákafoki-hídhoz érünk, ahol a kenderáztatónál balra fordulva, a szentesi úttal párhuzamosan, a körtöltés egyik szakaszán tekerünk vissza Szarvasra.

Balra tekintve az egykori szalagtelepülés, Mótyó épületeit láthatjuk, jobbról pedig egy régi, haranglábas tanyasi iskola épületét pillantjuk meg. A városba a Petőfi utcán érünk vissza, elhaladunk a Vízi Színház mellett, majd az Evangélikus Ótemplomot elhagyva, a Vasút utca- Szent István utca- Strand utca útvonalon közelítjük meg a Történelmi Emlékutat. Az 1100m hosszú Emlékút történelmünk meghatározó sorsfordulóit fából készített emlékoszlopokkal jeleníti meg. Kerékpárral az Emlékút melletti aszfaltozott úton juthatunk a Történelmi Magyarország Közepét jelölő emlékműig. Innen tovább a Holt-Körös melletti gáton haladunk, míg el nem érjük a Hármas-Körös árvízvédelmi töltését. Az út további része a II. útvonallal megegyezik.

Körösvölgyi Állatpark - Bikazugi major - Furugy - Békésszentandrás - Körösvölgyi Állatpark (18 km)

Az út eleje, a Kákafoki-hídig megegyezik a III. útvonallal. A hídnál jobbra fordulunk a Szentesi úton. Hamarosan elérünk egy elágazást, ahol jobbra kanyarodunk, s a burkolt mellékúton 2 km-t megtéve elérjük Furugyot.

Az ősi halásztelepülés az egykori folyó partján egy hordalékháton épült. A falu sajátos szerkezetű, mivel három párhuzamos utcája egymástól több száz méterre fekszik. Az utcák között művelt földek húzódnak, közelükben láthatjuk a Furugy- halmot. Érdemes megtekinteni a 2008-ban felavatott történelmi emlékparkot, mely a tizenhárom aradi vértanúnak állít emléket. Furugytól az ármentes jégkorszaki hordalékhát és az egykori ártér peremén halad utunk, melyet jobb kéz felől Békésszentandrásig a Szarvas-Békésszentandrási-holtág kísér. Szarvasra a 44-es főút mellett, a Körösvölgyi- kerékpárúton jutunk vissza.

Körösvölgyi Állatpark - Szarvasi Arborétum - Mezőtúri komp - Peresi Tájház - Körösvölgyi Állatpark (36 km)

A Szarvasi Arborétum után hamarosan elérjük az árvízvédelmi töltést, s a komppal átkelünk a Hármas-Körös túloldalára. (A komp menetrendjéről érdemes előzetesen tájékozódni!) Ezután a töltésen jobbra fordulunk, majd 3 km után keresztezzük a Szarvast Meőtúrral összekötő vasútvonalat. A vasúti átjáró után a hullámtéren a Halásztelki kubikgödör-rendszert látjuk. A mentett oldalon egymás után sorháznak a holtágak. rövidesen megérkezünk a Hortobágy-Berettyó torkolatához. Itt található az ún. árvízkapu, melynek a hatalmas vízzáró fakapuit érdemes megnézni. Átjutva a Hortobágy-Berettyón elérkezünk kirándulásunk legtávolabbi pontjához, a Peresi Tájházhoz, ahol közelebbről is megismerhető a Körös-vidék gazdag élővilága, az 1902-ben épült gépházban pedig eredetiben csodálhatjuk meg a gőzgépeket és a szivattyúkat. (A kiállítást a gátőr tudja megmutatni, de előzetesen érdemes a +36-66-526-400-as számon érdeklődni.) A kiállítás után, ha kedvünk tartja, egy kicsit szétnézhetünk a gát tövében, a Peres-puszta megmaradt gyepfoltjain. Innen kényelmes tekeréssel az eddig bejárt útvonalon jutunk vissza Szarvasra.