Ajánlott kerékpártúra útvonalak a Kis-Sárréten

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Sárrét részterületén három kerékpáros túraútvonal került kialakításra. A túrák időzítése április 1-től október 30-ig javasolt.

A Bihari Madárvártán kerékpárok kölcsönözhetők (kerékpárkölcsönzés felnőtteknek 2250 Ft/fő/nap, diákoknak 1450 Ft/fő/nap).

Kijelölt túraútvonalak

Bihari Madárvárta - Tisza-kastély, Arany János irodalmi Emlékház - Tisza-kripta - Bihari Madárvárta (28 km)

A hajdani uradalmak, nagybirtokok kastélyaiból az 1772-ben épült geszti Tisza-családé a legnevezetesebb a térségben. A család a Monarchia éveiben fontos szerepet játszott hazánk politikai életében. Tisza Kálmán 1875-1890 között, míg Tisza István 1903-1905 és 1913-1917 között két ízben is kormányfőként tevékenykedett. A barokk stílusú kastély az 1800-as évek végén nyerte el mai formáját. A kastély jelenleg felújítás alatt áll.

A kastélyt körülvevő XIX. század elején tájképi angolpark jelleggel kialakított 27 holdas park a háborús pusztítás ellenére is őriz szép faegyedeket.

A kastély melletti kis nyári lak volt Arany János kedvelt tartózkodási helye, amikor Tisza Domokos nevelőjeként 1851 januárjától októberig a kastélyban lakott. Az épületben ma a költő emlékére berendezett kiállítás látható.

Látogathatóság: Az Arany János Irodalmi Emlékház turisták és érdeklődők számára is látogatható. A kastély a jelenleg folyó felújítási munkálatok ideje alatt nem látogatható.

Elérhetőség: Polgármesteri Hivatal, tel.: +36 66 496 061

Bihari Madárvárta - Bölöny-kastély - Falumúzeum - Szabó Pál Emlékház - Zöldhalmi-torony - Bihari Madárvárta (13 km)

Biharugra központjában áll e patinás, klasszicista stílusú épület, mely valamikor a Bölöny család birtokának fontos részét képezte. Bölöny József 1911-ben döntött úgy, hogy az épületet iskolahelyül ajánlja méghozzá azzal a kikötéssel, hogy „az folyton iskola maradjon, ahol a gyermekek csak jót és hasznos dolgot tanulhatnak és ezzel hasznos polgárai lehessenek a magyar hazának.” Jelenleg iskola már nem működik az épületben, de a nevelés és a közösség formálása nem szűnt meg, hiszen közösségi házként funkcionál.

Látogathatóság: bejelentkezés alapján, belépő díj ellenében

Elérhetőség: +36 30 290 5537

További információ: www.biharugra.hu

Szabó Pál Irodalmi Emlékház (Biharugra)

Biharugra szülötte Szabó Pál (1883-1970), a 1930-as évek népi irodalmának eredeti hangú írója. Regényei, elbeszélései szülőfaluja és a környék lakóinak életéről mesélnek utánozhatatlan, hangulatos stílusban. Szülőháza, benne az író emlékmúzeumával ma is megtekinthető. A múzeumot 1987-ben alapították, a kiállításon az író egykori dolgozószobája és könyvtára látható.

Látogathatóság: nyitvatartási rend szerint, belépő díj ellenében

Elérhetőség: +36 30 389 9122

További információ: www.biharugra.hu

Falumúzeum (Biharugra)

A Falumúzeumban a helytörténeti kiállítás kapott helyet az egykori földbirtokos által építetett Magtárépületben. Az állandó kiállítás a falusiak életének főbb mozzanatait mutatja be. Különböző témájú időszakos tárlatok is rendszeresen bemutatásra kerülnek itt.

Látogathatóság: bejelentkezés alapján

Elérhetőség: +36 30 311 3343

További információ: www.biharugra.hu

Bihari Madárvárta - Begécsi-halastavak megfigyelőtorony - Bihari Madárvárta (25 km)

A Magyarország második legnagyobb halastórendszerének számító, közel 1900 hektáros Biharugrai-halastavakat az egymás szomszédságában lévő Biharugrai- és Begécsi-tórendszer alkotja. Az ugrai tavak kialakítása a XX. század elején kezdődött, 1930-ra már elkészültek az első tavak. A begécsi, 1200 hektáros rész eredetileg belvíztározóként üzemelt, halastóvá alakítása 1962-ben fejeződött be. A halastavak 1990 óta védettek, 1997 óta a Körös-Maros Nemzeti Park részét képezik. A terület jelentőségét jelzi, hogy 1997-ben felkerült a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek listájára.

A tavakon az év minden szakában jelentős madármozgalomnak lehetünk tanúi. Az őszi és tavaszi vonulás során vadludak, récék és partimadarak tízezrei pihennek és táplálkoznak itt, de kiemelkedő a tavak fészkelő madárállománya is. Egy májusi nap során a tavak gátjairól és a madármegfigyelő tornyokból akár 100 madárfajt is megfigyelhetünk, októberben, novemberben pedig a vadludak esti behúzása nyújt felejthetetlen élményt.

Látogathatóság: A halastavak előzetes bejelentkezés alapján, szakvezetéssel, szakvezetési díj ellenében látogathatók.

Elérhetőség: +36 30 475 1785