Hírek, aktualitások

Sikeres téli túra: madarakat lestünk a Begécsi-halastavakon

Jól sikerült a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” című programsorozat keretében tartott kirándulás a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. A túra elsődleges célja az északi madárvendégek megfigyelése volt.

Idén is vannak áttelelő darvak a Kígyósi-pusztán

Az utóbbi években, a téli időszakban is gyakran találkozhatunk darvakkal a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén. Ezen a télen is szép számban vendégeskedtek a területen.

Díszoklevél a negyedévszázados munka elismerésére

Szarvas város vezetése a Körös-Maros Nemzeti Park megalakulásának 25 éves évfordulója alkalmából díszoklevelet adományozott igazgatóságunk természetvédelmi és ismeretterjesztő munkájának elismeréseként.

Lucernaszénával segítjük a túzokok telelését

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén több, mint ötszáz túzok él. Igazgatóságunk munkatársai a téli időszakban plusz takarmány, lucernaszéna kihelyezésével is segítik telelésüket.

Aktuális állásajánlataink

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság felvételt hirdet Kardoskút területi egységére állattenyésztési ügyintéző és mezőgazdasági felügyelő munkakör betöltésére.

Évforduló: 98 éve született dr. Sterbetz István

Jeles évfordulót ünnepel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság: 98 évvel ezelőtt, 1924. január 20-án született dr. Sterbetz István ornitológus, író. Neve elválaszthatatlanul összefonódott a Dél-Alföld természetvédelmével.

Túzok vándorkupa

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát a működési területén található települések általános- és középiskolás diákjai részére.

Jöjjenek velünk téli túrára a Biharugrai-halastavakra!

Január 22-én téli túrát szervezünk a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, a Biharugrai-halastavakon. A kirándulás a „Téli túrák nemzeti parkjaiban” programsorozat részeként valósul meg.

Jubileum: 25 éves a Körös-Maros Nemzeti Park

Pontosan huszonöt esztendővel ezelőtt, 1997. január 16-án alakult meg - hazánk hetedik nemzeti parkjaként -, a Körös-Maros Nemzeti Park. Több részterületből álló, 52 125 hektár kiterjedésű nemzeti parkunk magába sűríti mindazt, amit az Alföld táji és természeti értékei jelentenek.

Fehér hótakaró borítja a sárréti tájakat

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén – hasonlóan az országos viszonyokhoz –, az utóbbi évek enyhe telei során ritkán alakult ki hótakaró. Most azonban jelentős mennyiségű hó fedi a tájat, ami feltehetően hosszabb ideig meg is marad.

Növekvő vízborítások a Kis-Sárréten

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterülete bővelkedik a különböző vizes élőhelyekben, mocsarakban. Szám szerint hét vizes élőhelyet kezelünk itt, melyekben összesen akár 500 hektár is víz alá kerülhet március közepére.

Vidracsalád költözött a Sóstói-csatornába

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a közelmúltban fedezték fel, hogy egy vidracsalád él a Kardoskút határában fekvő Sóstói-csatornában. A nyomok alapján a család legalább három- négy tagból áll.

Milyen telet jósolnak a güzüegerek?

A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva ezekben a hetekben igen kevés güzüegér-halmot fedezhetünk fel, s a meglévők sem nagyméretűek. A népi megfigyelések szerint ez arra utal, hogy enyhe lesz a tél.

A téli csapadék jelentősége a vizes élőhelyek fenntartásában

Az őszi-téli csapadéknak rendkívül nagy jelentősége van a Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhelyeinek fenntartásában. Ettől függ ugyanis, hogy milyen lesz a következő tavasszal a növényzet, s miként alakul a madárvilág sorsa akár a tavaszi vonuláskor, akár a költésben.