Hírek, aktualitások

A gyermektáborokba is beloptuk a természetet

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kígyós-Ugrai Tájegységének munkatársai ezen a nyáron is igen sok gyermektáborba látogattak el és tartottak érdekes előadásokat, szakvezetéses túrákat. 

Idén Cserebökényben is költött hamvas rétihéja

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül hagyományosan két helyszínen, Dévaványa és Vésztő térségében költenek kis számban hamvas rétihéják. Idén azonban örvendetes módon Cserebökény térségében is fészket rakott egy pár.

A cselőpókok félelmetesek, de ártalmatlanok!

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain gyakran találkozhatunk cselőpókokkal, melyek méretük miatt félelmetesnek tűnhetnek ugyan, de csípésük nem jelent különösebb veszélyt.

Nemzeti parki ízek a Tölgy büfében

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi Körösvölgyi Állatparkjában frissülni, csemegézni vágyó vendégeket a Tölgy büfé színes kínálata fogadja.

Ördöggyűrűk- üzekedési időszak az őzeknél

Beköszöntött a július, elérkezett az őzek nászának ideje. Az üzekedési időszak egészen augusztusig is eltart. Őzekkel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén, a Körösvölgyi Állatparkban is találkozhatnak a látogatók.

Gyászlepkéket figyeltünk meg a Kis-Sárréten

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a napokban két gyászlepkét figyeltek meg a Kis-Sárréten található Kisvátyonban. A lepkék valószínűleg távolabbi területekről repültek ide.

Érdekesség: füleskuvik költött egy vércseládában

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén július első napjaiban ellenőriztük a kihelyezett költőládákat. Nagy meglepetésükre az egyik vércseládában füleskuvik költését észleltük.

A Csorvási löszgyepen virágzik a hengeresfészkű peremizs

A Körös-Maros Nemzeti Park Csorvási löszgyep részterületén javában virágzik a hengeresfészkű peremizs. A tavalyi szárazságot követő idei esőzéseknek köszönhetően ez a védett növény az átlagosnál jóval magasabbra nőtt.  

Folytatódik a ’Ligeti snittek’ fotó- és videópályázat

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság január 30. és szeptember 1. között meghirdetett „Ligeti snittek látogatói szemmel – Amatőr fotó és videó verseny” elnevezésű pályázata jelenleg is tart, melyre továbbra is várjuk a pályaműveket.

Cserebökényben bekukkantottunk a szalakótaodúkba

Július 8-án, a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén „Szalakóták a Cserebökényi-pusztán” címmel szerveztünk szakvezetéses túrát. A kirándulás során mintegy öt kilométert tettünk meg.

Idén is költenek gólyatöcsök a Kis-Sárréten

A gólyatöcs a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén az elmúlt évtizedekben csak alkalmi fészkelőként fordult elő. Éppen ezért örvendetes, hogy immár folyamatosan, az egymás utáni negyedik évben költ.