KEHOP-4.1.0-15-2016-00044

logóŐsi szikesek és szikes tavak vízháztartásának helyreállítása a Kardoskúti Fehér-tó vízgyűjtőjén (KEHOP-4.1.0-15-2016-00044)

Kedvezményezett neve: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Szerződött támogatási összeg: 103 080 000 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

Projekt befejezési dátuma: 2019. december 31.

Projekt azonosító száma: KEHOP-4.1.0-15-2016-00044

A kardoskúti Fehér-tó a Körös-Maros Nemzeti Park egyik legjelentősebb természeti értéke, az egész Tiszántúl legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt szikes tava. A szikes tavakra jellemző periodikus kiszáradása sajátos, a tengerpartok növényzetével rokonságot mutató sótűrő vegetáció kialakulását tette lehetővé. Tavasszal és ősszel a Kárpát-medence egyik legfontosabb madárszállója, ezért nemzetközi szinten jegyzett terület, mely egyben a Natura 2000 hálózat részét is képezi. Az átvonuló darvak, vadludak, récék, partimadarak hatalmas számban jelennek meg a tavon és akár nyolcvanezer madár is éjszakázhat egy időben a számukra biztonságot jelentő sekély vízen. A tavat körülölelő, több mint 5000 hektáros szikes puszta nagyrészt a tó vízgyűjtőjeként is funkcionál.

A projekt a Fehér-tó környékén található használaton kívüli árkok, csatornák és töltések megszüntetésére irányul. A beavatkozás hatására növekszik a tómeder környékén vízzel borított területek tartóssága, kiterjedése és helyreáll a környező gyepek vízellátása.

A beavatkozás által kedvezően érintett tó környéki, közösségi jelentőségű szikes gyepek közül kiemelkedőek a tómeder délnyugati részéhez kapcsolódó, közel egy méteres padkákkal rendelkező padkás, vakszikes részek, melyek sekély tavaszi vízborítást igényelnek. A nemzeti park a kardoskúti Fehér-tó megismerését mindenki számára biztosítja a 2000 óta minden szeptemberben megrendezésre kerülő Kardoskúti Fehértó Napja alkalmával, valamint az őszi daruvonulás időszakban meghirdetett vezetett túráival.

kehop kehop kehop