Hírek, aktualitások

Mozgolódnak, túrnak a földikutyák Tompapusztán

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Battonya melletti Tompapusztai löszgyepen található a földikutyák legnépesebb állománya. Mivel ezek a különleges állatok csak nagyon ritkán jönnek a föld felszínére, így jelenlétükre leginkább a túrásokból lehet következtetni.

Tisztítsuk meg az Országot!

Megkezdődött a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében álló területek mentesítése az elhagyott, illetve illegálisan kihelyezett hulladékoktól.

Apácalúd bukkant fel a kardoskúti Fehér-tónál

A november 12-i madárszámlálás alkalmával egy apácaludat is megfigyeltek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a kardoskúti Fehér-tónál. A ritka vendég azóta is rendszeresen látható a nagy lilikek közé vegyülve, tehát már legalább egy hete itt tartózkodik.

Látványos daruvonulás a Dél-Alföldön

Mintegy százezer darumadár tartózkodik jelenleg Magyarországon. Vonulásuk most a Dél-Alföldön a legintenzívebb, a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon, illetve az onnan délebbre fekvő vizes élőhelyeken állomásoznak a legnépesebb csapatok.

Hogyan készüljünk fel a téli madáretetésre?

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain is beköszöntött az esős, ködös, őszi idő. Kis barátaink, a madarak fázósan húzódnak meg a fák, bokrok rejtekében. Hamarosan elérkezik az idő, amikor etetésükre is gondolnunk kell, mert a havas, fagyos tájon nehezen találnak majd élelmet.

TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatás veszélyhelyzeti intézkedésekről

Téli álomba szenderülnek a mogyorós pelék

A Körös-Maros Nemzeti Park erdős területein a mogyorós pelék is téli álomra készülnek. Ezek az egér méretű, narancssárga bundájú, szőrös farkú, védett rágcsálók az erdők alján, fészkekben töltik a telet.