Hírek, aktualitások

Telelő récék tömegei a Kis-Sárréten

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén található hazánk egyik legfontosabb vízimadár-vonuló és telelőterülete. Köszönhető ez a kiterjedt vizes élőhelyeknek, elsősorban a Biharugrai- és Begécsi-halastavaknak és a környező mocsaraknak, valamint vizes élőhely-rekonsrukcióknak.

A karvalyoknak is enniük kell

Az ország más részeihez hasonlóan a Körös-Maros Nemzeti Park területén is gyakran találkozhatunk karvalyokkal. Télen napi rendszerességgel látogatják a madáretetőket, ahonnan azonban nem magvakat, hanem madarakat zsákmányolnak.

Téli bagolyinvázió a dél-alföldi településeken

A hideg évszak beköszöntével a Körös-Maros Nemzeti Park tájain élő és az északi tájakról érkező, nálunk telelő erdei fülesbaglyok is lassan beköltöznek a lakott településekre.

Luca-pogácsát ettünk, Luca-búzát ültettünk

Nagy sikerrel, több mint negyven vendég részvételével zajlott december 3-án a „Madárkarácsony és Luca-napi szokások” elnevezésű, hagyományos, szezonzáró program a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában.

A Maros repülő ékkövei: a jégmadarak

Hazánk egyik legszínpompásabb madárfaja a jégmadár. A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületét járva jó eséllyel meghallhatjuk éles hangját, s kis szerencsével akár meg is pillanthatjuk ezt a gyönyörű madarat.

A természetvédelem gyöngye, a dobozi pikkelyescsiga

A Körös-Maros Nemzeti Park területén él egy különleges, aprócska csigafaj, a dobozi pikkelyescsiga. Ha figyelmesen járjuk az erdőt, a melegebb téli napokon is megpillanthatjuk az avarban, vagy a korhadó fatuskók törzsén.

Titkok nyomában: téli erdőbejárások Vátyon-pusztán

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén alföldi viszonylatban jelentős erdőterületek vannak, melyek zöme a Geszthez tartozó Vátyon-pusztán található. Ezek a két világháború között telepített erdők őshonos fafajokból állnak.