Hírek, aktualitások

Birkanyírás ragyogó napsütésben, Kardoskúton

Békéscsabáról, Szarvasról, Szentesről, Orosházáról és Tótkomlósról is érkeztek vendégek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság április 20-án megtartott, „Birkanyírás – juhászok élete a Kardoskúti-pusztán” című programjára.

Költenek már a partimadarak a Kis-Sárrét mocsaraiban   

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterülete a vonuló és az itt fészkelő partimadarak számára egyaránt kiváló életfeltételeket kínál. A vonulás lassan véget ér, a térségben költő fajok pedig már tojásokon ülnek.

Kiterjedt kamillamezők díszítik a Kardoskúti-pusztát

Idén az átlagosnál korábban kezdtek virágozni a kamillák a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti-pusztán. Igen látványos, ahogyan a sárgásfehér virágmezők követik a mikrodomborzat változásait.

Fura madár: nyaktekercset láttunk Cserebökényben

Április közepén a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén egy pusztai környezetben ritkán látható madarat, nyaktekercset figyeltünk meg. A nyaktekercs pacsirta nagyságú, a harkályfélék közé tartozó madár.

Kardoskútra visszatértek a nádi énekesek

Egymás után érkeznek a nádi énekesmadarak a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületére. Felbukkantak már a nádi tücsökmadarak, a kékbegyek, a nádirigók és a nádiposzáták is.

A Föld Napján gyalogoljunk át a Kígyósi-pusztán!

Április 21-én, a Föld Napja tiszteletére szakvezetéses gyalogtúrát szervez a Kígyósi-pusztán a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A kirándulás során a táj természeti és kultúrtörténeti értékeit egyaránt megismerhetik a résztvevők.

Újra várja a Jégmadár vízi tanösvény a vízitúrázókat

A híres Szarvas-Békésszentandrási Körös-holtág a Tiszántúl legnagyobb, az ország ötödik legnagyobb vízfelülettel rendelkező mentett ártéri víztere. Vizét a késő őszi időszakban minden évben mesterségesen leeresztik és ilyenkor tavasszal újra feltöltik.

Túzokok nyomában barangoltunk Mágor-pusztán

Április 6-án bakancsos túrára várta a természetbarátokat Mágor-pusztára a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A kiadós gyalogtúrán túzokokat is sikerült megfigyelnünk.

Fakó rétihéják bukkantak fel Kardoskút térségében

A tavaszi madárvonulás során az elmúlt időszakban néhány fakó rétihéját is megfigyeltek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Április elején Kardoskúton és Cserebökényben is felbukkantak magányosan vonuló példányaik.