Hírek, aktualitások

Szelíd óriások - Ne bántsuk az óriás tőrösdarazsakat!

A Körös-Maros Nemzeti Park védett, löszgyepes területein is egyre gyakrabban találkozhatunk a Magyarországon terjedőben lévő óriás tőrösdarazsakkal. Ezek a nagyméretű rovarok első ránézésre talán riasztónak tűnhetnek, de egyáltalán nem veszélyesek.

A kardoskúti Fehér-tó medrében már növekednek a sótűrő növények

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén két szikes tómederben élnek a szélsőséges viszonyokhoz alkalmazkodott szárazság- és sótűrő növények. Az egyik a kardoskúti Fehér-tó, a másik pedig az Orosháza határában található Kis-Sóstó.

Cserebökényben az Ős-Maros medre mentén túráztunk

Kicsiny, de lelkes csapat indult útnak május 25-én, szombaton délután, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság „Cserebökényi csavargás - Túra az Ős-maros medre mentén” című szakvezetéses kirándulásán.

Hatalmas, virágzó pipacsmezők a Csanádi pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park egész területén, így a Csanádi pusztákon is több olyan tevékenységet folytatunk, melyek célja, hogy az ősgyepekbe beékelődő, illetve azok peremén elhelyezkedő szántók visszagyepesedjenek.

Idén is költenek nagy godák a Lófogó-érnél

Ezen a tavaszon is költenek nagy godák a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó térségében. Egyelőre egy pár költése biztos, de az esőzések hatására akár újabb párok is kedvet kaphatnak a fészekrakásra.

Különös színjátékkal védik fiókáikat a gólyatöcsök

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén található Nagy-Zsombékban és a Csikóspusztai-tavon is több pár gólyatöcs költ az idén. A gondos madarak különös trükkökkel terelik el a fiókákat veszélyeztető ragadozókat.

Rétisas fiókákat gyűrűztünk a Kis-Sárréten

Tíz rétisas-fióka lábára került jelölőgyűrű a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Ebben a térségben első alkalommal került sor rétisasok gyűrűzésére.

Egy nap a szürkemarha gulyánál

Különleges programra várjuk kedves vendégeinket Biharugrán, a Simotai-legelőn. Az érdeklődők egy teljes napot tölthetnek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében élő szürkemarha gulyával.

Negyvenhárman verseltek a Madarak és Fák napján

A Madarak és Fák Napja alkalmából immár huszonkettedik alkalommal rendeztük meg a Fekete István nevével fémjelzett vers- és prózamondó versenyt Dévaványán, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában.

Visszatértek a színpompás gyurgyalagok a Marosra

Vándorló madaraink között a gyurgyalag az egyik legkésőbb visszatérő faj. A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületére május elején érkeztek vissza az első költőpárok.