Hírek, aktualitások

Ritka vendég, egy kőforgató bukkant fel a nagylaposi termáltavon

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén egy errefelé meglehetősen ritka vendégnek számító madárfajt, kőforgatót figyeltek meg a szakemberek. Az elmúlt harminc év során ebben a térségben ez csupán a harmadik megfigyelés.

Sikeres területkezelés: szürkemarhák legelésznek a Kis-Sárrét mocsárrétjein

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Sárrét részterületén immár 15 esztendeje legeltetéssel zajlik a mocsaras területek természetvédelmi kezelése. Az Igazgatóság vagyonkezelésében élő magyar szürke szarvasmarhák legelésükkel és taposásukkal nagymértékben hozzájárulnak a biodiverzitáshoz.

Aranyfürt: sárga virágszőnyeg a szikes pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park szikes pusztáin ilyenkor, szeptemberben a sóvirágok lila szőnyegét felváltja az őszirózsák szintén lila mezeje. Több helyszínen egy errefelé ritka őszirózsafaj, az aranyfürt sárga virágaiban is gyönyörködhetünk.

A dél-alföldi pusztákra megérkeztek az első téli vendégek

A Körös-Maros Nemzeti Park kiterjedt pusztáiról már útra keltek a gólyák, a fecskék, a vonuló énekes- és ragadozó madarak. Helyettük megjöttek első téli vendégeink, a kékes rétihéják, nagy őrgébicsek és kék galambok.

Halászsasok vadásznak a Biharugrai-halastavakon

Az utóbbi hetekben egyre gyakrabban pillanthatunk meg vonuló halászsasokat a Körös-Maros Nemzeti Park tájai felett. A Kis-Sárrréten a Biharugrai- és a  Begécsi-halastavak kitűnő táplálkozóhelyet kínálnak számukra.

Számoljuk együtt a madarakat Biharugrán!

Október 3-án a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is bekapcsolódik az Európai Madármegfigyelő Napok programjába. Kis-Sárrét részterületünkön a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés megyei csoportjával közösen szervezzük meg madárszámlálással egybekötött túránkat.

Madarak milliói indultak el a déli tájak felé

Megkezdődött az őszi madárvonulás. A Körös-Maros Nemzeti Park tájai felett egyre gyakrabban húznak el népes madárcsapatok. Tollas vándoraink a déli tájakra, telelőhelyeik felé tartanak, ahonnan tavasszal újra visszatérnek majd.  

Megjelent a Nemzeti Parki Termékek Nagykönyve

Idén 10 éves a Nemzeti Parki Termék Védjegy, ebből az alkalomból jelentette meg az Agrárminisztérium a Nemzeti Parki Termékek Nagykönyvét. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén gazdálkodók közül jelenleg 10 termelő 59 terméke rendelkezik Nemzeti Parki Termék Védjeggyel.