Hírek, aktualitások

Rajzanak a nagy szarvasbogarak 

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskúti Tájegységében a napokban nagy szarvasbogarak rajzását figyeltük meg.

Fekete gólyák táplálkoznak a Cserebökényi-pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság cserebökényi gulyaállásának közelében, a Veker-ér mentén május közepe óta rendszeresen megjelenik három-négy fekete gólya. Nincsenek egyedül, általában 8-9 fehér gólya is a közelükben táplálkozik.

Dévaványán ülésezett a Túzokvédelmi Munkacsoport

A közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság adott helyet a Túzokvédelmi Munkacsoport kétnapos ülésének. A hazai túzokvédelem szakmai csoportja a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban ülésezett, ahol megvitatták a túzok védelmét érintő aktuális kérdéseket és tapasztalatokat.

Miniszteri elismerést kaptak Igazgatóságunk munkatársai

Farkas Sándor az Agrárminisztérium miniszterhelyettese június 3-án, pénteken a Föld Napja alkalmából adott át miniszteri elismeréseket a Vajdahunyadvárában a természetvédelem területén kimagasló tevékenységet végző szakembereknek.

Kilenc kerecsen fiókát gyűrűztünk meg a Dévaványai-síkon

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve kilenc kerecsensólyom fiókát láttak el jelölőgyűrűvel a közelmúltban a Dévaványai-Ecsegi pusztákon.

Gyógynövény-ismereti túra és mágikus éjszaka Dévaványán

A Körös- Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának egyik legnépszerűbb, hagyományos programja a „Barnabás nap és Mágikus Éjszaka”. Idén ezt a programot június 11-én, este 20.00 órától rendezzük meg. 

Pásztormadarak bukkantak fel a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Május utolsó harmadában a Körös-Maros Nemzeti Park valamennyi tájegységében felbukkantak pásztormadarak. A keleti sztyeppék madarai csak vendégként járnak Magyarországra, utoljára 1995-ben, a Hortobágyon költöttek. 

Megcsodáltuk a kosborokat a Kis-Sárrét mocsárrétjein

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kis-Sárrét mocsárrétjeinek egyik leglátványosabb időszaka május vége, június eleje. Ilyenkor többféle tetszetős virág nyílik a területen, s különleges képviselői is akadnak a védett növényeknek, ezek a kosborok.

Vidám gyermeknaptól zsibongott az Anna-liget

Idén is megrendezésre került a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának immár hagyományos, Tiétek a Liget elnevezésű gyermeknapi programja.

Újabb állatcsemeték gazdagítják a Körösvölgyi Állatparkot

A vadmalacok tél végi és a muflon bárányok tavaszi világrajövetele után újabb állatparki csemetékkel bővült a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelye.  Május első felében újabb kisállatok látták meg a napvilágot a Körösvölgyi Állatparkban.

Kacstalan lednekkel gazdagodott a kardoskúti növényvilág

Egy szerény megjelenésű, de annál érdekesebb növényfaj, a kacstalan lednek néhány példánya került elő a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterülete közelében, Kardoskút település határában.