Nőnek már a bajusztollak, lassan nászruhát öltenek a túzokkakasok

A Körös-Maros Nemzeti Park területén élő túzokkakasok már februárban elkezdték felölteni díszes nászruhájukat. A magyar puszták büszke madarai készülnek a dürgési időszakra.

Minden túzok a dürgés után, azaz május végén teljes vedlésen esik át. Május végétől a kakasok és a tojók is levetik nászruhájukat és egészen december végéig nyugalmi tollruhában maradnak.

A túzokkakasok évente kétszer vedlenek. Decemberben kezdik meg részleges vedlésüket, s március elejére felöltik nászruhájukat: vörös nyaktollakat növesztenek a szürkék helyett és bajusztollaik is megjelennek. A tojók nem vesznek részt részleges vedlésben, náluk csak egy teljes vedlés van.

A kakasok bajusztolla korhatározó bélyeg, ugyanúgy, mint a nyakvastagságuk. Minél több bajusztolla van egy kakasnak, és minél vastagabb a nyaka, annál idősebb. A tojók soha nem viselnek bajusztollat és az ő nyaktollaik folyamatosan szürkék, nem váltják át vörösre a dürgés időszakában.

Minél vörösebb egy kakas nyaktolla, s minél több és erőteljesebb a bajusztolla, annál jobban imponál a tojóknak. Dürgés idején a díszes tollruhában és dürgési pózban tetszelgő kakasokat a tojómadarak keresik fel, azaz ők választanak közülük.

Ha az idő továbbra is ilyen enyhe marad, akkor február második felében akár már néhány, dürgő pózban lévő kakast is láthatunk a dürgőterületeken.

túzok kakas
Fotó: Czifrák Gábor
túzokkakas
Fotó: Czifrák Gábor