Téli takarmányozás a Körösvölgyi Állatparkban

Sokan kíváncsiak arra, hogy vajon mivel táplálkoznak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának állatfajai.

Az állatparkban tartott fajok etetése nagy szakértelmet és gondosságot igénylő feladat, mely évszakonként is más-más kihívást jelent.

Az állatpark lakóinak táplálásánál minden esetben a természeteshez minél jobban közelítő takarmányozás adja az állatok tartásának alapját. Minden állatfaj alkalmazkodik valamilyen étrendhez. A mindenevőktől az egy-egy táplálékra specializálódott fajokig igen széles a skála.

A Körösvölgyi Állatparkban több, mint 50 féle állatfaj több száz egyedét etetik naponta a gondozók. Mindehhez igen sokféle takarmányféleséggel dolgoznak nap, mint nap. A ragadozók elsősorban húsféléket, a növényevők növényi takarmányt, úgy, mint gabonaféléket, lombot, friss kaszált füvet, fű- és lucerna szénát, zöldségeket, gyümölcsöket, csonthéjas terméseket, a mindenevők pedig ezek kombinációját kapják. A természetes táplálékok tojással, hal- kutya-, zsiráf-, úszó- és báránytáppal, tejporokkal, nyalósóval is kiegészülnek.

Télen számos takarmány, például friss zöld félék, nem állnak rendelkezésre, ezeket ilyenkor más növényi alapú termékkel, elsősorban gabona-, zöldség-, gyümölcsfélékkel helyettesítjük. A friss fűféléket pedig a széna pótolja. A hideg periódusokban az állatok nagyobb mennyiségű takarmányt fogyasztanak, ezzel is védekezve a hűvösebb időjárás ellen. A szilárd táplálékok nélkülözhetetlen kiegészítője ilyenkor is a friss ivóvíz, ami fagyos időben naponta többször is cserélendő.

A Körösvölgyi Állatpark egyik legkönnyebben takarmányozható vadfaja a mindenevő vaddisznó, ami a házi sertéshez hasonlóan szinte bármilyen takarmányféleséget jól hasznosít, míg a legkényesebb táplálkozású a jávorszarvas, hiszen falombokra, rügyekre, kéregre, hínárfélékre specializálódott.

Több ragadozó állatfaj esetében télen is iktatunk be úgynevezett koplaló napot, amikor az adott állatfaj nem kap élelmet, mivel a természetben sem minden nap sikerül a ragadozók, dögevők számára a vadászat. Az állatok egészségvédelmére ezen a téren is fontos odafigyelni, hiszen nem kívánatos túlsúly az év bármely szakában kialakulhat.

A Körösvölgyi Állatparkban rendszeresen tartunk állatismertetővel egybekötött látványetetéseket, melyre minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk. A legközelebbi ilyen alkalomra március 15-én kerül sor.

fakókeselyűk
Fotó: Urbancsok Éva
fakókeselyűk
Fotó: Urbancsok Éva
vaddisznók
Fotó: Urbancsok Éva
jávorszarvas
Fotó: Urbancsok Éva
bölény
Fotó: Bencsik Antal Zsolt
nyulak
Fotó: Urbancsok Éva
szalmabála
Fotó: Urbancsok Éva