Hírek, aktualitások

Állatstrand a Körösvölgyi Állatparkban

Minden év nyarán hírt adunk arról, hogyan viselik a hőséget a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának lakói. A kánikula idén is arra késztette nem csupán az embereket, hanem az állatokat is, hogy lehetőségeikhez mérten védekezzenek az időjárás szélsőségei ellen.

A Dél-Alföldön jó évük volt a szalakótáknak

A korábbinál több szalakóta költött idén a Körös-Maros Nemzeti Parkban. Az időjárás ugyanis kedvezett a szalakóták legfőbb táplálékául szolgáló sáskák és szöcskék szaporodásának. 

Kirepültek a gémfiókák, keresik a vizes élőhelyeket

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén a korábbi évekhez képest idén kevesebb helyen alakultak ki kócsag- és gémtelepek. A fiókák a napokban kirepültek, keresik a táplálékot nyújtó vízfelületeket.

Élőhelykezelés az Ugrai-réten

A Körös-Maros Nemzeti Park egyik legértékesebb vizes élőhelye a Biharugra határában fekvő Ugrai-rét. Nem csupán a mocsár, de az azt övező nedves rétek is sok természeti értéket őriznek.

Szikes tómedreink változatos növényzete

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén számos szikes tómeder található. Ezek a medrek általában minden évben kiszáradnak a nyár közepére.

Egyre több kuvik költ a Kis-Sárréten

Az utóbbi években jelentősen megnövekedett a kuvikok száma a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Éjszakánként nemcsak a külterületeken, hanem a településeken is egyre gyakrabban hallhatjuk jellegzetes hangjukat.

A Csorvási-löszgyepen már virágzik a hengeresfészkű peremizs

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási-löszgyepen idén a szokásosnál korábban, már június 20. körül megjelentek a hengeresfészkű peremizs első virágai. A Békés-Csanádi löszháton, ezen belül a nemzeti parkhoz tartozó Tompapusztai löszgyepen is találkozhatunk ezzel a védett növényfajjal.

Szép számban költenek réti tücsökmadarak a Kis-Sárréten

Ebben az évben az átlagosnál több réti tücsökmadár költ a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. A mocsár- és lápréteken gyakran halljuk jellegzetes, a tücskök ciripelésére emlékeztető pirregésüket.