Hírek, aktualitások

Téli álomba szenderülnek a mogyorós pelék

A Körös-Maros Nemzeti Park erdős területein a mogyorós pelék is téli álomra készülnek. Ezek az egér méretű, narancssárga bundájú, szőrös farkú, védett rágcsálók az erdők alján, fészkekben töltik a telet.

Megérkeztek az első kis sólymok a Csanádi pusztákra

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületére október közepén megérkeztek az első, itt telelő kis sólymok. Egyelőre két példány bukkant fel, de számuk minden bizonnyal növekszik majd.

Komádi óvodások látogattak a Bihari Madárvártára

A komádi Kerek Egy Ég Alatt Óvoda és Bölcsőde nagycsoportosai látogatottak el a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Bihari Madárvártájára. A gyermekek a kirándulás keretében madárgyűrűzési programon is részt vettek. 

Világra jöttek az első magyar szürke szarvasmarha borjak  

Október 28-án érkezett az első, november 3-án pedig a második szürke szarvasmarha borjú a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepén. Ezzel kezdetét vette a február végéig tartó ellési szezon.

Kézi kaszával kezeljük a Tatársánci ősgyepet

A Körös-Maros Nemzeti Park Tatársánci ősgyep részterületének természetvédelmi kezelése különleges odafigyelést igényel. Ezen a félhektáros, fokozottan védett területen ugyanis nagyon sok értékes növényfaj található.

Lencsevégre kaptuk a Kis-Sárrét őszi színeit, látványosságait

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén minden évben hirdetünk fotóstúrákat. Erre az őszi időszakot választjuk, mivel az őszi színek, a kezdődő madárvonulás mozgalmas és látványos lehetőségeket kínál az amatőr fotósok számára. Az idei túrát október 17-én, szombaton tartottuk meg.

Parti lilék is állomásoznak a Biharugrai-halastavakon

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén elhelyezkedő Biharugrai-halastavak sokféle madárnak biztosítanak költőhelyet. Emellett a vonuló madarak számára is fontos pihenő- és táplálkozóhelyül szolgálnak.

Feketeszárnyú székicsér bukkant fel a Kardoskúti Fehértónál

Szeptember végén, október elején több napon át a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén tartózkodott egy feketeszárnyú székicsér. Legutóbb 2016-ban figyeltünk meg ilyen madarat, tehát nagyon ritka fajról van szó.

Kézi kaszával kezeljük a Tatársánci ősgyepet

A Körös-Maros Nemzeti Park Tatársánci ősgyep részterületének természetvédelmi kezelése különleges odafigyelést igényel. Ezen a félhektáros, fokozottan védett területen ugyanis nagyon sok értékes növényfaj található.

Földkábelre cserélték a légvezetéket, hogy megóvják a túzokokat

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén három és fél kilométer hosszon földkábelre cserélték a korábbi légvezetéket az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. munkatársai. A beruházás elsődleges célja a dévaványai túzokpopuláció megóvása volt.