Hírek, aktualitások

Fajtakörzetek - Szemelvények a szürkemarhák történetéből

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében összesen 2800 magyar szürke szarvasmarha található. Az őshonos állatok legeltetésével nemcsak a védett területek természetvédelmi kezeléséről gondoskodunk, hanem a fajtamegőrzésről is.

Átlag feletti költési siker a kerecsensólymoknál

Örvendetesen stabil a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén költő kerecsensólymok állománya. Ezt támasztják alá az évente elvégzett országos állomány-felmérés 2020-as adatai is.

Megkapó látvány: vízimadarak a téli pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin a téli időszakban is gyönyörködhetünk a vízimadarak népes csapataiban. Természetesen csak akkor, ha megfelelő mennyiségű víz van ezeken a területeken.

Zöld vetéseken telelnek a túzokok

A hazai túzokállomány több mint egyharmada a Körös-Maros Nemzeti Parkban él. Téli táplálékukról repce- és lucernavetésekkel gondoskodnak a nemzeti park szakemberei.

Télen a baglyok is behúzódnak a városokba, falvakba

Magyarországon mintegy tucatnyi bagolyfaj fordul elő. A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva, kis szerencsével, több fajjal is találkozhatunk, sőt télen a lakott településeken is gyakran szemünk elé kerülhetnek.

Sikeres Tájrehabilitáció Cserebökényben

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság tájrehabilitációs beruházást hajtott végre a nemzeti park Cserebökény részterületén a LIFE IP  GRASSLAND-HU (LIFE 17 IPE/HU/000018) számú projekt keretében.

Megjelent a CRISICUM legújabb kötete

Megjelent a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság időszaki kiadványának, a Crisicumnak a legújabb, 11. száma. A Crisicum a Körös-Maros Nemzeti Park védett területeinek és tágabb környezetének, a Dél-Tiszántúlnak természettudományos kutatási eredményeiről tartalmaz publikációkat.

Hogyan telelnek át a növények?

A tél közeledtével nézzük meg, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park növényei mennyire különböző módon vészelik át a téli időszakot. A növényeket a nyugalmi periódusbeli állapotuk alapján a tudósok különböző életforma típusokba sorolták.

A nagy őrgébics énekesmadár, ugyanakkor „tiszteletbeli” ragadozó is

A téli időszakban a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is találkozhatunk nagy őrgébicsekkel. Kis szerencsével meg is figyelhetjük, ahogyan valamilyen magasabb pontról lesnek zsákmányukra, vagy a vércsékhez hasonlóan, a levegőben szitálva pásztázzák a tájat, rágcsálók után kutatva.

Öltöztessük madárdíszbe a fenyőfát!

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei ezúttal egy olyan karácsonyfa-díszítési módra szeretnék ráirányítani a figyelmet, amellyel egyrészt óvjuk a természetet, másrészt a környezetünkben élőknek is örömet szerezhetünk.

Téli bundás ragadozónk, a hermelin

A Körös-Maros Nemzeti Park minden tájegységén élnek hermelinek, de csak nagyon kis számban. Legnagyobb eséllyel a vizes élőhelyek környékén találkozhatunk ezzel a rejtőzködő életmódot folytató, kistestű ragadozóval.

Megújultak a megfigyelőtornyok

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szabadon látogatható tanösvényei és megfigyelőtornyai télen is várják a természetben kikapcsolódni vágyókat. A jövő évre készülve három megfigyelőtornyunk és egy tanösvényünk felújítási munkálatai fejeződtek be.

Siker: közönségdíjas lett az Interreg projekt

A közelmúltban örömmel értesültünk róla, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság részvételével, az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében megvalósuló,