Hírek, aktualitások

Nemzeti Parki Védjegyes Termékek a Tölgy büfében

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság üzemeltetésében működő Körösvölgyi Állatpark büféjében is megvásárolhatók a Nemzeti Parki Termék Védjegy tanúsítványával rendelkező, környezetkímélő módon előállított termékek.

Jöjjön el egy nyáresti sétára a Biharugrai-halastavakra!  

Június 12-én, szombaton nyáresti sétára hívja Biharugrára a természetbarátokat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. Szakvezetőnkkel a Biharugrai-halastavakat járhatják be, ahol a madárvilággal, a gémtelepek életével ismerkedhetnek.

Már költenek a túzokok

A Körös-Maros Nemzeti Parkban javában tart a túzokok költési időszaka. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon él a hazai túzokállomány több mint egyharmada, a legutóbbi számláláskor 513 példányt regisztráltak.

Már fiókákat vezetgetnek a bíbicek

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain sokfelé találkozhatunk bíbicekkel. A párok már kikeltették fiókáikat, s kis szerencsével megfigyelhetjük, ahogyan vezetgetik őket a rovartáplálékban gazdag, rövidfüvű legelőkön.

A dél-alföldi tájakon javában virágzanak a nőszirmok

A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva ezekben a hetekben sokfelé megcsodálhatjuk a mocsári és a fátyolos nőszirom színes virágait. A mocsári nőszirom meglehetősen gyakori, a védett fátyolos nőszirom viszont jóval ritkábban fordul elő.

A Tatársáncon és Kondoros határában is kibontotta virágait a bókoló zsálya

Magyarországon belül kizárólag a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén találhatunk bókoló zsályát. Egészen Ázsia középső részéig húzódó elterjedési területének ezek a legnyugatibb pontjai.  A fokozottan védett, tetszetős növény lila virágai május közepétől díszlenek.

Gímszarvas borjakkal gyarapodott az Állatpark

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában május 13-án és 19-én jöttek világra az első idei gímszarvas borjak. A kis gímszarvasok, mint minden eddig itt született gím borjú, a hétesztendős büszke bika, Bátor utódja.

Dalolnak a csilpcsalpfüzikék a Kis-Sárréten

Hazánk leggyakoribb füzikefaja a csilpcsalpfüzike, amely jellegzetes, „csilp-csalp” hangzású énekéről kapta a nevét. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül legnagyobb számban a Kis-Sárréten, a Körösök és a Maros mentén költ.

Kezdődik a szalakóták költése

A Körös-Maros Nemzeti Parkban költésre készülnek a telelőhelyükről visszaérkezett szalakóták. Már párokba álltak és foglalják az öregebb fák odvait, illetve a számukra kihelyezett költőládákat.