Januári kaszálással is védjük a Bekai-halom értékes növényeit

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületének különleges tájképi eleme a tekintélyes méretű Bekai-halom. Az északi lejtőn értékes löszpusztagyep és a déli, szárazabb lejtőn löszfal pionír társulás található rajta.

A 8,5 méter magas, természetes gyeppel borított halom nemcsak tájképi és kultúrtörténeti, hanem jelentős botanikai, természetvédelmi értékkel is bír. Nyáron látványosan virágzik itt néhány védett lösznövény, például a karcsú orbáncfű és a gumós macskahere. A ritka fajok közül megemlítendő a közönséges borkóró, a taréjos búzafű, a kunkorgó árvalányhaj és a heverő seprőfű.

Minden évben aktív természetvédelmi kezelést végzünk a halom területén, mert az értékes, őshonos fajokat jelentősen veszélyeztetik a behurcolt idegenhonos, invazív növények, elsősorban a gyalogakác és a selyemkóró. Ezen fajok visszaszorítása érdekében nyár végén a gyalogakác sarjait szelektáltan, mechanikus úton levágjuk, eltávolítjuk, majd január közepén az egész halom felületét kézi motoros fűkaszákkal lekaszáljuk.

A januári kaszálás, amelyet a közelmúltban elvégeztünk, nemcsak az inváziós fajok visszaszorítását szolgálja, hanem a halom felületén keletkezett száraz kórók, a gyepavar eltávolítását is. Ezzel elősegítjük, hogy az értékes növények tavasszal könnyebben kisarjadjanak.

Bekai-halom
Fotó: Balla Tihamér
Bekai-halom nyáron
Bekai-halom nyáron Fotó: Balla Tihamér