Hírek, aktualitások

Rekordszámú vörös gém költött a Kis-Sárréten

Az elmúlt két évtized legnagyobb számú vörös gém költését regisztráltuk idén a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. A madarak a távolabbi területekről is ide, a biztos vízforrást jelentő Biharugrai-halastavak környékére koncentrálódtak.

Párt kereső szongáriai cselőpókok portyáznak a pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén párkereső portyára indultak a szongáriai cselőpókok. A hímek a párzás reményében ilyenkor, nyár derekán keresik fel a talajba fúrt járatokban megbújó nőstényeket.

II. Túzok Trail

A Dévaványai Sportegyesület a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal és Dévaványa Városával együttműködve, hagyományteremtő szándékkal, 2022. szeptember 3-án második alkalommal megrendezi a II. Túzok Trail elnevezésű terepfutóversenyt és kerékpáros teljesítménytúrát.

Leválasztottuk a borjúgulyát

A Körös-Maros Nemzeti Park több részterületén, így a Csanádi pusztákon és a Maros-ártérben is láthatunk legelésző magyar szürke szarvasmarhákat.

Kevesebb fiókát neveltek fel a rétihéják

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén idén a szokásosnál kevesebb barna rétihéja fészkelt, s a fiókák száma is elmarad az átlagostól. Ennek elsődleges oka a rágcsálóhiány.

Szünidei Állatmustra-Főszerepben a borzok

Minden évben az iskolai tanítás befejezésével szünidei állatmustrákat tartunk a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában.

Két új védett lepkefaj Csorvásról

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei augusztusi területbejárásuk során Csorváson, a vasúti töltés mentén két olyan védett lepkefajjal is találkoztak, amelyek korábban nem voltak ismertek e területről.

Lessük meg együtt a csillagokat Csomorkányban!

Hullócsillagokat is láthatnak azok az érdeklődők, akik eljönnek augusztus 12-én, pénteken a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett „Csomorkányi csillagles” elnevezésű programra.

Színes énekesünk, a tengelic

Hazai pintyféléink egyik legkisebb termetű és legszínesebb képviselője a tengelic, amely a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén fekvő valamennyi településen megtalálható.

Cserebökény jellegzetes madara, a tövisszúró gébics

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületének egyik leggyakrabban megfigyelhető madárfaja a tövisszúró gébics. Azért kedveli ezt a területet, mert itt sok a fészkelőhelyül szolgáló bokros, cserjés élőhely.