Csillagvirág, csészegomba – A Maros-ártér természeti értékeivel ismerkedtünk

Idén immár második alkalommal hirdetett túrát a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a bökényi Maros-ártérre. Március 9-én 26 vendéggel indultunk el, hogy megcsodáljuk az ébredő természetet.

Jöttek természetbarátok a közeli településekről, Apátfalváról, Makóról, Kiszomborról, de Szegedről és Békésről is voltak vendégeink. Az időjárás kegyes volt hozzánk, a kétnapos esőzés után ragyogó reggeli napsütésben indulhattunk könnyed sétánkra, az igazgatóság bökényi területi irodájától. A kellemes napsütésben sétálva élvezni a tavaszi erdő hangjait, illatait már önmagában is élmény volt, de igyekeztünk minél színesebbé tenni a programot. Az útvonalat úgy alakítottuk, hogy különböző aktuális természeti jelenségeket láthassanak a résztvevők, és megtudhassanak érdekességeket a helyi természeti értékekről, a természetvédelmi munkáról.

Megtekintettük a Bekai-halmot, a Maros-ártér egyetlen épen maradt kurgánját. A lelkes fiatal részvevők fel is szaladtak a halomra, így érzékelve tekintélyes magasságát. A halom alatt elterülő elegyes erdőben betekintést kaphattak vendégeink igazgatóságunk természetközeli erdőgazdálkodásába, az erdőkben zajló természetes folyamatokba. Mivel éppen most van a gímszarvasok agancshullatási időszaka, ezért túravezetőnk egy agancsbemutatót is tartott erről az erdőben. Vendégeink kézbe is vehették a különböző korú és méretű, hullatott szarvasagancsokat.

Túránk során érintettünk ártéri kaszálókat is, ahol az itteni gyepkezelés aktuális feladatairól, az elért eredményekről tartott ismertetőt a túrát vezető természetvédelmi őr. Az esők hatására felázott talajon számos erdei állat lábnyomát láttuk, s próbáltuk kitalálni, hogy kik jártak előttünk az erdei utakon. A folyóhoz érve vendégeink megcsodálták a hódok látványos rágásnyomait és fadöntéseit. A túra csúcspontja volt, amikor találtunk még néhány látványosan virágzó ligeti csillagvirág tövet a parti erdősávban, s mindenkit lenyűgöztek az avarban virító piros csészegombák. A kergetőző barázdabillegetők, vörösbegyek, fekete rigók és a magasban köröző egerészölyvek tovább színesítették a tavaszi túra élményeit.

marosi túra
Fotó: Balla Tihamér
marosi túra
Fotó: Balla Tihamér
marosi túra 3
Fotó: Balla Tihamér