Hírek, aktualitások

Sokoldalú gyógy- és fűszernövényeink: a rozmaring és a szurokfű  

Folytatjuk a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának „Illatvarázs” kertjében termesztett gyógy- és fűszernövények bemutatását. Ezúttal a rozmaringról és a szurokfűről tudhatnak meg hasznos információkat.

Túrázzanak velünk a Kis-Sárrét őszi erdeiben!

Október 22-én, szombaton őszi erdei túrára várjuk a természetbarátokat a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületére. Ebben a térségben Békés megyei viszonylatban kiterjedt erdők találhatók, melyek tájképi értékük mellett számtalan természeti kincset is rejtenek.

Dobozi diákok nyerték az Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedőt

Október 3-án rendezte meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a XIX. ,,Őszirózsa" Természetvédelmi Vetélkedő döntőjét, melynek helyszínéül a korábbi évekhez hasonlóan idén is a dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont szolgált.

Úszik a szélben az ökörnyál, utaznak a fiatal pókok

Az októberi „vénasszonyok nyara” meghozta a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti- pusztán élő pókok kedvét is az utazáshoz. A különböző fajú, fiatal pókok a saját, ökörnyálnak is nevezett, ragacsos fonaluk segítségével kelnek útra.

Búcsú ifj. Farkas Istvántól

Mély megrendüléssel fogadtuk a szomorú hírt, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság egyik első munkatársa, ifj. Farkas István (1940-2022) természetvédelmi őr október 5-én, 82 éves korában elhunyt.

Kora őszi virágpompa a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin

A bőséges kora őszi esők hatására ismét kizöldültek a gyepek a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A pusztákon sziki és réti őszirózsák, réti peremizsek, sziki pozdorok és más virágzó fajok teszik színessé a látóhatárt.

Éjszakai repülők: kikeltek a nagy szikibagolylepkék

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén él egy különleges lepkefaj, a nagy szikibagolylepke. Kifejlett példányai szeptember-októberben repülnek ki, igaz leginkább csak az éjszakai órákban mozognak.

Látványos őszi kikericsmezők a Kis-Sárréten

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kis-Sárrét tájait járva több helyen is látványos, halvány rózsaszínű vagy lilás színekben pompázó kikericsmezőkre bukkanhatunk.

Megjelentek az első darucsapatok a Dél-Alföldön

A napokban megjelentek az első, vonuló darucsapatok a Körös-Maros Nemzeti Park tájai felett. Tradicionális megállóhelyükön, a kardoskúti Fehér-tónál számuk napról napra növekszik.