Hírek, aktualitások

Dévaványán biztonságos odúkat kaptak a kistestű madarak

A Varázslatos Magyarország „Ma egy fészek, holnap az óceán!” elnevezésű akciójának keretében, március 18-án 30 darab madárodút helyeztünk ki a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának környezetében.

Újra megtelepedhetnek a nyári ludak Kardoskút térségében

Öt év után ismét esély van arra, hogy nyári ludak költhetnek a Körös-Maros Nemzeti Parkban található kardoskúti Fehér-tónál. A közeli Cserebökényi-pusztákon pedig reményeink szerint idén is szép számban költenek majd.

Keressük az idei év Ifjú Kócsagőrét

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is várja jelentkezőit az idén már nyolcadik alkalommal meghirdetésre kerülő „Ifjú Kócsagőr” programra.

Megjöttek az első gólyák a Körös-Maros Nemzeti Parkba

Legalább hét gólya már biztosan visszatért a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira. A hagyomány szerint Sándor napkor, azaz március 18-án többségüknek itt kellene lenniük, az időjárás azonban most cseppet sem kedvez nekik.

Fütyülő récék időznek a Nagy-Zsombékban

Napok óta több száz, észak felé tartó, vonuló fütyülő réce időzik a Körös-Maros Nemzeti Park Montág-puszta részterületén, a Nagy-Zsombékon.  Jellegzetes hangjukat már messziről meghallhatjuk.

Kétéltű kikelet

Az elmúlt hetekben tapasztalt felmelegedés hatására a Körös-Maros Nemzeti Park tájain élő kétéltűek és hüllők egy része is előbújt téli rejtekhelyéről.

Kora tavaszi zsongás – egyre intenzívebb a madárvonulás

A tavasz beköszöntével a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is egyre intenzívebbé válik a madárvonulás. A térségben most nemcsak a tavakon, hanem a pusztákon is kiterjedt vízfelületek vannak, melyek megállásra ösztönzik a vándormadarakat.

Agancshullás az Állatparkban

Bátor, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának hétéves gímszarvas bikája a napokban vetette le agancsát.

Közeledik a tavasz, megérkeztek az első partimadarak

A kiadós őszi és téli esőzéseknek köszönhetően mostanra jelentős vízállások alakultak ki a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti-pusztákon. A napokban az első, vonuló partimadarak is megjelentek ezeken a vizes élőhelyeken.

Megszállták a fenyőrigók a Dél-Alföldet

Az utóbbi napokban rendkívüli módon megszaporodtak a fenyőrigók a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Több százas csapatok mozognak a legelőkön, kaszálókon, bokros területeken.

Itt van Zsuzsanna, de várnunk kell még a pacsirtákra

A néphagyomány szerint február 19-én, Zsuzsanna napján megszólalnak a mezei pacsirták, jelezve, hogy itt a kikelet. Idén azonban váratnak magukra, egyelőre csak egészen kis számban tértek vissza a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáira.