Hírek, aktualitások

II.Túzok Trail- Futás a túzokokért

Szombaton, szeptember 3-án kiváló időjárási körülmények között került megrendezésre a II.Túzok Trail terepfutóverseny és kerékpáros teljesítménytúra a Dévaványai Sportegyesület és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság közös szervezésében.

Szeptemberi programajánló: a Túzok Trail-től a Fehértó Napjáig

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szeptemberben is számos helyszínen kínál izgalmas programokat a természetbarátoknak. A terepfutóversenytől a természetvédelmi nyílt napon át a szarvasbőgés idején megrendezett erdei túráig sok-sok kalandra vállalkozhatnak velünk.

Korán érkeztek az első kék galambok a Kis-Sárrétre

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztai területein ősszel és enyhe teleken sokfelé találkozhatunk kék galambokkal. A Kis-Sárrét a faj egyik tradicionális őszi táplálkozó- és esetenként telelőhelye is.

Nagy pólingok járják a kardoskúti gyepeket

Augusztus közepén megjelentek az első, vonuló nagy pólingok a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. A száraz, szikes gyepeken szorgalmasan szedegetik a sáskákat, tücsköket.

Miért nem szól augusztusban a kakukk?

A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva augusztusban már nem hallhatjuk a kakukk jellegzetes hangját. S hogy miért? A kérdésre a válasz egyszerű: mert nagyon korai vonulók, már nincsenek itt.

Nagy sikert aratott a túzokok látványetetése

Augusztus 20-án gazdag programmal várta az érdeklődőket a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja. Vendégeink egyebek mellett figyelemmel kísérhették a túzokok látványetetését is.

Denevérek a nyári éjszakában

Nyári éjszakákon a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is gyakran találkozhatunk különleges, röpképes emlőseinkkel, a denevérekkel.

Takaros lepkeházakat készítettünk a színes rovaroknak

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának udvarán dúsan virágzanak az ültetett levendulák. A lila virágok vonzzák a lepkéket, melyeknek kis házikókat is készítettünk a július eleji Fürkész Tábor résztvevőivel.

Rekordszámú vörös gém költött a Kis-Sárréten

Az elmúlt két évtized legnagyobb számú vörös gém költését regisztráltuk idén a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. A madarak a távolabbi területekről is ide, a biztos vízforrást jelentő Biharugrai-halastavak környékére koncentrálódtak.