Hírek, aktualitások

A Kis-Sárréten már szépen párba álltak a nyári ludak

A nyári lúd az egyetlen hazánkban költő vadlúdfaj. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül legnagyobb állománya a Kis-Sárréten él. Az itteni halastavak, mocsarak és mocsárrétek kiváló élőhelyet biztosítanak számára.

Már február elején előbújtak az első volgamenti héricsek

Idén már február legelején előbújtak a volgamenti héricsek első, virágzó példányai a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási-löszgyepen. Magyarországon belül itt található e fokozottan védett növényfaj legnagyobb természetes állománya.

Gyöngybaglyok telelnek a kardoskúti pusztán

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai nemrég rábukkantak egy új, telelő gyöngybagoly-párra a kardoskúti pusztán. A baglyok az Igazgatóság Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepének közelében, egy elhagyott hodályban találtak otthonra.

Hárembe kerültek a szürkemarha tehenek

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Montág-pusztai Állattartó Telepén befejeződött a magyar szürke szarvasmarhák ellési időszaka. A csaknem 300 tehén most újra hárembe került, a tenyésztés folytatódik.

Cigája ikerbárányok születésével indult az ellési szezon  

Megkezdődött az őshonos (cigája és racka) juhok ellési szezonja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kardoskúti Sóstói Állattartó Telepén. Az első bárányok január 25-én születtek, a cigája anya ikerbárányoknak (két jerkének) adott életet.

Felhívás „Túzok Tusa2021”

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság idén XI. alkalommal hirdeti meg a "Túzok Tusa" elnevezésű, nagy népszerűségnek örvendő természetismereti vetélkedőjét az általános iskolák 5-8. osztályos tanulói számára.

A pusztai táj télen is elvarázsolja a természetjárókat

A Körös-Maros Nemzeti Parkot járva a téli időszakban is számos látnivaló akadhat utunkba. Az itteni tájaknak a hideg évszakban különös, magával ragadó hangulatuk van. Ezt a hamisítatlan téli hangulatot a madárvilág is jelzi számunkra.

A Bekai-halom növényzetének éves természetvédelmi kezelése

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Makói Tájegységének munkatársai minden évben elvégzik a Maros-ártéren elhelyezkedő Bekai-halom növényzetének vegetációs időn kívüli kaszálását és letakarítását. Így történt ez idén januárban is.

Honnan származnak a bivalyok?

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az őshonos házi bivalyok génállományának megőrzésében is fontos szerepet vállal. A Dévaványa környéki legelőkön tavasztól késő őszig 280 bivaly segíti a védett területek természetvédelmi kezelését.

Kilencvenhét éve született Dr. Sterbetz István

Ma ünnepeljük Dr. Sterbetz István (1924-2012) születésének kilencvenhetedik évfordulóját. Beskatulyázhatatlan géniuszát jól jellemzi, hogy maradandót alkotott ornitológusként, természetvédelmi szakemberként, íróként és vadászemberként egyaránt.

Túzok vándorkupa

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát a működési területén található települések általános- és középiskolás diákjai részére.

Pockokat is lakmároznak az áttelelő gémek

Az utóbbi években az enyhe teleknek köszönhetően egyre többféle gém telel át a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Bár táplálékukat elsősorban a vizekben keresik, télen, ha nincs más, a pockokat is szívesen megeszik.