Változatos madárvilág fogadta Kardoskúton a vadlúdles résztvevőit

Népes csapat, összesen 23 vendég érkezett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság március 8-ára meghirdetett vadlúdlesére. A kardoskúti Fehér-tó környékén a nagy lilikek mellett számos más madárfajt is megfigyeltünk. 

Örömünkre szolgált, hogy a résztvevők között sok volt a gyermek és a nyugdíjas is. Békéscsabáról, Gyuláról, Mezőhegyesről, Kiskunfélegyházáról, Hódmezővásárhelyről, Tótkomlósról, Kardoskútról és Orosházáról is jöttek érdeklődők. A hűvös, borongós, esőre hajló időjárás sem szegte kedvüket a természetbarátoknak. 

A találkozó helyszínéül szolgáló Kardoskúti Madárvonulás Múzeumában vendégeink először egy rövid ismertetőt hallhattak a nemzeti park kardoskúti területrészének jellemzőiről. Ezután szó esett a madárvonulásról, ezen belül is elsősorban a vadludak vonulásának jellemzőiről.

A program második részében együtt elsétáltunk a fokozottan védett terület határára, ahonnan távcsövekkel, spektívekkel figyeltük a Fehér-tó körüli gyepeken táplálkozó madarakat. Legalább ezer nagy lilik tartózkodott itt, de a bíbicek tábora is meglehetősen népesnek bizonyult. Láttunk még különböző récefajokat és aranyliléket is. A jó hangulatú program után mindenki szép élményekkel gazdagodva tért haza.

túra
Fotó: Palcsek István Szilárd
előadás
Fotó: Palcsek István Szilárd