Hírek, aktualitások

Halászsasok vadásznak a Biharugrai-halastavakon

Szeptember eleje óta három halászsas tartózkodik a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Biharugrai-halastavak térségében. Eme impozáns ragadozó madarak zsákmányszerzési technikája meglehetősen látványos. 

Vöröslik a kardoskúti Fehér-tó medre – jöjjenek el, csodálják meg!

Különleges látvány fogadja mindazokat, akik ellátogatnak szeptember 17-én Kardoskútra, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és Kardoskút Község Önkormányzatának közös rendezvényére, a XXI. Fehértó Napjára. A tómeder ugyanis vörös színben pompázik, csak néhol törik meg fehér szikfoltok.

Hallgassuk együtt a szarvasbőgést a Kis-Sárréten!

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének változatos élőhelyei minden évszakban kínálnak izgalmas élményeket és látnivalókat az idelátogató természetbarátoknak. Szeptemberben a szarvasbikák bőgése teszi még vonzóbbá a területet.

Több ezren eredtek a Bagolykapun túli rejtély nyomába

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelye minden nyáron izgalmas talányok megfejtésére invitálja vendégeit.  A Körösvölgyi Állatpark vállalkozó kedvű látogatói idén is nyomába eredhettek egy a „Bagolykapun túli rejtélynek”.

II.Túzok Trail- Futás a túzokokért

Szombaton, szeptember 3-án kiváló időjárási körülmények között került megrendezésre a II.Túzok Trail terepfutóverseny és kerékpáros teljesítménytúra a Dévaványai Sportegyesület és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság közös szervezésében.

Szeptemberi programajánló: a Túzok Trail-től a Fehértó Napjáig

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szeptemberben is számos helyszínen kínál izgalmas programokat a természetbarátoknak. A terepfutóversenytől a természetvédelmi nyílt napon át a szarvasbőgés idején megrendezett erdei túráig sok-sok kalandra vállalkozhatnak velünk.

Korán érkeztek az első kék galambok a Kis-Sárrétre

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztai területein ősszel és enyhe teleken sokfelé találkozhatunk kék galambokkal. A Kis-Sárrét a faj egyik tradicionális őszi táplálkozó- és esetenként telelőhelye is.

Nagy pólingok járják a kardoskúti gyepeket

Augusztus közepén megjelentek az első, vonuló nagy pólingok a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. A száraz, szikes gyepeken szorgalmasan szedegetik a sáskákat, tücsköket.

Miért nem szól augusztusban a kakukk?

A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva augusztusban már nem hallhatjuk a kakukk jellegzetes hangját. S hogy miért? A kérdésre a válasz egyszerű: mert nagyon korai vonulók, már nincsenek itt.

Nagy sikert aratott a túzokok látványetetése

Augusztus 20-án gazdag programmal várta az érdeklődőket a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja. Vendégeink egyebek mellett figyelemmel kísérhették a túzokok látványetetését is.