Hírek, aktualitások

Különleges vendég: hósármány bukkant fel a Csanádi pusztákon

A Körös- Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén minden évben felbukkan egy különleges vendég, a hósármány. Ezen a télen az első példányt itt december 6-án figyeltük meg, míg december 13-án Cserebökényben egy 30 példányból álló csapatát azonosítottuk Veres Zoltán-pusztán.

Téli hangulat a Fekete-Körösön

A téli időszakban is érdemes egy kiadós sétát tenni a Körös-Maros Nemzeti Park tájain kanyargó Fekete-Körösnél. A töltéseken, hullámtereken gazdag madárvilágban gyönyörködhetünk, s kis szerencsével akár hermelinnel is találkozhatunk.

Áttelelő guvatok rejtőzködnek a sárréti berekben

A Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhelyein sokfelé előfordul egy, a szélesebb közönség számára kevésbé ismert vízimadár, a guvat. Találkozni nagyon ritkán lehet vele, mert rendkívül rejtett életmódot folytat.

Karácsonyi ünnepek

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kíván a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

A téli szünetben is várja vendégeit a Körösvölgyi Állatpark

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelye, a Körösvölgyi Állatpark év végéig teljes nyitva tartással várja vendégeit. Ez az első olyan rendhagyó szezon az állatpark történetében, amikor téli látogatást tehetnek az érdeklődők. Érdemes kihasználni a lehetőséget.

Ha nincsenek pockok, nem jönnek a gatyás ölyvek sem

Idén a szokásosnál kisebb számban jelentek meg a Körös-Maros Nemzeti Park tájain az északi ragadozó madarak. Ennek fő oka valószínűleg az, hogy kevés a térségben a táplálékul szolgáló kisemlős.

Madárkalácsot gyúrtunk, Luca-búzát vetettünk

Szép számban érkeztek résztvevők a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában december 4-én megtartott „Madárkarácsony, Luca-napi szokások” elnevezésű programra.

Téli bundát öltöttek az Állatpark lakói

A tél beköszöntével a szőrmés állatfajok sűrű szálakból álló, tömött téli bundát növesztenek, amely a természetben a hideg idő elleni védelmet és az évszakra jellemző táji környezethez való küllemi alkalmazkodást szolgálja.

Népszerű a dévaványai oromdíszeket bemutató kiállítás

Az elmúlt hónapokban sokan látogatták meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának szállásépületében berendezett, dévaványai oromdíszeket bemutató kiállítást.

A Kis-Sárréten szép számban telelnek nagy őrgébicsek

Idén igen korán, már szeptemberben megérkeztek a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületére a nagy őrgébicsek első példányai. Számuk november végén érte el a csúcspontot, megközelítette a húszat.

Folyamatosan érkeznek a vadlúd-csapatok a Dél-Alföldre

Hétről-hétre növekszik az északról érkező vadludak száma a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A legnépesebb csapatok a Biharugrai-halastavakon állomásoznak, de kisebb létszámban a Kenderesszigeti-halastavakon is megjelentek.