Hírek, aktualitások

A Csorvási löszgyepen virágzik a hengeresfészkű peremizs

A Körös-Maros Nemzeti Park Csorvási löszgyep részterületén javában virágzik a hengeresfészkű peremizs. A tavalyi szárazságot követő idei esőzéseknek köszönhetően ez a védett növény az átlagosnál jóval magasabbra nőtt.  

Folytatódik a ’Ligeti snittek’ fotó- és videópályázat

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság január 30. és szeptember 1. között meghirdetett „Ligeti snittek látogatói szemmel – Amatőr fotó és videó verseny” elnevezésű pályázata jelenleg is tart, melyre továbbra is várjuk a pályaműveket.

Cserebökényben bekukkantottunk a szalakótaodúkba

Július 8-án, a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén „Szalakóták a Cserebökényi-pusztán” címmel szerveztünk szakvezetéses túrát. A kirándulás során mintegy öt kilométert tettünk meg.

Idén is költenek gólyatöcsök a Kis-Sárréten

A gólyatöcs a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén az elmúlt évtizedekben csak alkalmi fészkelőként fordult elő. Éppen ezért örvendetes, hogy immár folyamatosan, az egymás utáni negyedik évben költ.

Tanulmányút: bejártuk az Őrségi Nemzeti Park tájait

Június 27-29. között az Őrségi Nemzeti Park tájaival ismerkedhetett Nemes Hajnalka, az Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjének tavalyi győztese, és felkészítő mentora, Szegedi Fruzsina, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője.

Szép számban akadnak átnyaraló darvak a Kígyósi-pusztán

Június második felében 19 átnyaraló darut számoltunk a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén. Ez újdonságnak számít, ugyanis eddig a nyári időszakban a darvak nem használták állomáshelyül ezt a térséget.

Rajzanak a keleti rablópillék a Dél-Alföldön

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén 2013-ban figyeltünk meg először keleti rablópilléket. A fokozottan védett rovarfaj azóta is jelen van, júniusban rajzásuk is megkezdődött.

Újabb kiállítások: fókuszban az őshonos állatok és a tiszavirág

Július 1-én két érdekes időszaki kiállítás is nyílik Dévaványán, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában. Az egyik az őshonos magyar háziállatokkal, a másik a tiszavirágzással ismerteti meg az érdeklődőket.

Szárnyra keltek a partimadarak fiókái

Idén is sokféle partimadár költött a Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhelyein. A fajok többségénél már szárnyaikat próbálgatják a fiókák.

Értékes lösznövények virágzanak a Bekai-halmon

A Körös-Maros Nemzeti Parkban található Bekai-halom a Maros-ártér egyetlen épen maradt és a pusztai halmokhoz képest is meglehetősen nagy halma. Ebben az időszakban értékes, ritka lösznövények is virágzanak rajta.

Kétfajta gyűrűt is kaptak a parlagi sasfiókák

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskúti Tájegységében parlagi sasok fiókáit gyűrűztek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei, Igazgatóságunk munkatársaival együtt.