Hírek, aktualitások

Rekordszámú vörös vércse költ Cserebökényben

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén található rekettyési műfészek telepen idén kiemelkedően nagy számban költenek vörös vércsék. Mivel ez a madárfaj alapvetően szoliter módon szokott fészkelni, ezért meglepő ez a jelentős számú, telepesen történő költés.

A Kis-Sárréten szép számban költenek sárga billegetők

A sárga billegető hazánkban a gyakoribb énekesmadarak közé tartozik, mivel kötődik az üde, nedves rétekhez és mocsaras területekhez. A Körös-Maros Nemzeti Parkban sokfelé, így a Kis-Sárréten is több alkalmas terület áll a faj rendelkezésére.

Kihajtottuk a szürkemarhákat a Csanádi pusztákra

Csaknem hétszáz magyar szürke szarvasmarha kezdte meg a legelési szezont a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A tavaszi esőzéseknek köszönhetően a gyepek most ideális táplálékot jelentenek a tehenek és borjaik számára.

Nagyszámú piroslábú cankó költ a Kis-Sárréten

Hazánk egyetlen fészkelő cankófaja a piroslábú cankó, amely a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kis-Sárrét vizes élőhelyein is szép számban költ. A tojók már javában kotlanak, nemsokára a fiókák is kibújnak a tojásból.

Megjöttek a gyurgyalagok, a hímek már hordják az ajándékot

A Körös-Maros Nemzeti Park tájaira visszatértek dél-afrikai telelőhelyeikről a gyurgyalagok. A tízezer kilométeres út megtétele után szinte rögtön hozzá is fogtak a költőhelyül szolgáló, hosszú üregeik elkészítéséhez.

Gyűrűt kaptak a cserebökényi rétisas fiókák

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve hat rétisas fiókára tettek ornitológiai jelölőgyűrűt a napokban.

Tiétek a Liget- különleges gyermeknap lesz az Állatparkban

Akik 2023. május 28-án gyermekeiknek, családjuknak egy felejthetetlen nappal szeretnének kedveskedni, azok számára ajánljuk a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának különleges programsorát.

IX. Bihari Táj Napja- programajánló

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság idén is megrendezi Biharugra Község Önkormányzatával közösen az egyik legnépszerűbb természetvédelmi nyílt napját.

Erdei madáritatós les várja az Anna-liget rejtekében a fotósokat

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén, a Körösvölgyi Állatparkban várja a madarak kedvelőit egy erdei madáritató mellett kiépített fotós les. Az erdei környezetbe rejtett tavacskát megannyi gyönyörű énekesmadár látogatja.