Hírek, aktualitások

Légkör optika – Naphaló jelenség a Fehér-tónál

A haló egy légköroptikai jelenség, amikor a Nap vagy a Hold körül fehéres fénygyűrű jelenik meg. A nyílt, pusztai területeken figyelhető meg a legjobban, például a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti Fehér-tó térségében.

Így hűsölnek a Körösvölgyi Állatpark lakói

Minden év nyarán hírt adunk arról, hogyan viselik a nyári meleget a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának lakói. A kánikula idén is arra késztette nem csupán az embereket, hanem az állatokat is, hogy lehetőségeikhez mérten védekezzenek a hőség ellen.

Virágzik a kisfészkű aszat, mocsaraink bennszülött növénye

A Körös-Maros Nemzeti Park területén előforduló kisfészkű aszat pannon bennszülött faj. Nálunk főként szikes mocsarakban, magassásosokban, ritkán nádasok szegélyében él. Ilyenkor figyelhetjük meg tömeges virágzását védett területeinken.

Veszélytelen kígyóink, a vízisiklók

Hazánk leggyakoribb, ám veszélytelen kígyófaja a vízisikló, amely a Körös-Maros Nemzeti Park tájainak is elterjedt lakója. Július végén, augusztus elején rakja le tojásait, melyekből szeptemberben kelnek majd ki az aprócska állatok.

Nyári élet az állatsimogatóban

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának állatsimogatója hatalmas népszerűségnek örvend nem csak a kicsi gyermekek, hanem a nagyobbak és a felnőttek körében is.

Fiatal szürkemarha borjak legelésznek a Montág-pusztán

A legutóbbi ellési szezonban világra jött borjakból álló magyar szürkemarha gulya legelészik a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Montág-pusztán. A fiatal állatokat a közelmúltban választottuk el a felnőtt gulyáktól.

A Kis-Sárréten javában virágzik az öldöklő aszat

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén található az ország egyik legnagyobb öldöklő aszat állománya. A védett növény látványos virágzatában július közepétől egészen szeptember elejéig gyönyörködhetünk.

Egyéjszakás kalandra fel! Önt is várja a kígyósi Nagyerdő!

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság idén is megrendezi immár hagyományossá vált, „Egyéjszakás kaland a szabadkígyósi Nagyerdőn” elnevezésű programját. Töltsék velünk a természetben, a szabad ég alatt az augusztus 14-ről 15-re virradó éjszakát!

Korán mennek, későn jönnek – Útra készülnek a kis őrgébicsek

 A Körös-Maros Nemzeti Park fákkal, bokrokkal tarkított, nyílt pusztáinak, kisparcellás szántóföldjeinek egyik jellegzetes madárfaja a kis őrgébics. A korán elvonuló fajok közé tartozik, augusztus végéig rendszerint az utolsó példányok is elindulnak az afrikai tájak felé.