Hírek, aktualitások

A Kis-Sárréten javában virágzik az öldöklő aszat

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén található az ország egyik legnagyobb öldöklő aszat állománya. A védett növény látványos virágzatában július közepétől egészen szeptember elejéig gyönyörködhetünk.

Egyéjszakás kalandra fel! Önt is várja a kígyósi Nagyerdő!

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság idén is megrendezi immár hagyományossá vált, „Egyéjszakás kaland a szabadkígyósi Nagyerdőn” elnevezésű programját. Töltsék velünk a természetben, a szabad ég alatt az augusztus 14-ről 15-re virradó éjszakát!

Korán mennek, későn jönnek – Útra készülnek a kis őrgébicsek

 A Körös-Maros Nemzeti Park fákkal, bokrokkal tarkított, nyílt pusztáinak, kisparcellás szántóföldjeinek egyik jellegzetes madárfaja a kis őrgébics. A korán elvonuló fajok közé tartozik, augusztus végéig rendszerint az utolsó példányok is elindulnak az afrikai tájak felé.

Túraajánlat: Kerékpárral is bejárhatjuk a Dévaványai-Ecsegi pusztákat

Kerékpárral is bejárhatják a turisták a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületét. A túrázáshoz vendégeink Dévaványán, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában kölcsönözhetnek kerékpárt.

Kiemelkedő költési siker a gólyatöcsöknél

Idén a szokásosnál jóval több gólyatöcs-pár költött sikeresen a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. A fiatal madarak többsége már kirepült, s szüleikkel együtt keresik a még megmaradt vizeket a száradó pusztákon.

Gímpáfrányokra bukkantunk a dévaványai gulyakutakban

A fodorkafélék családjába tartozó gímpáfrány és az aranyos fodorka leginkább a középhegységek és szurdokvölgyek párás, sötét részein fordul elő. Az Alföldön ritkán fedezhetjük fel. A Körös-Maros Nemzeti Parkban, Dévaványa térségében azonban két gulyakútban még most is láthatóak ezek a növények.