Hírek, aktualitások

Kuvikcsalád költözött a sóstói bikaszállás padlására

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén sokfelé találkozhatunk egy kistestű bagolyfélével, a kuvikkal. Az Igazgatóság üzemeltetésében működő Sóstói Állattartótelepére, a bikaszállás padlására is beköltözött egy kuvikpár.

Népes kék galamb csapatok a Kis-Sárréten

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén rendszeres őszi-téli vendég a kék galamb. Most a szokásosnál is több, mintegy kétezer példány tartózkodik a térségben.

Ezrével érkeznek a darvak a kardoskúti Fehér-tóra

Egyre népesebb darucsapatok érkeznek a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületére. Bár a tómeder még mindig majdnem teljesen száraz, csak kisebb tocsogók vannak benne, a madarak mégis megállnak egy rövid időre ezen a tradicionális állomáshelyen.

Fakó keselyű bukkant fel Kardoskúton

Magyarországon rendkívül ritkán látható ragadozó madár, egy fakó keselyű bukkant fel november 10-én a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén.

Ökörnyálban vitorláznak a pókok

Késő őszi, melegebb, derült napokon a Körös-Maros Nemzeti Parkban is sokfelé találkozhatunk lebegő pókfonalakkal, amit a népnyelv ökörnyálnak hív.

Pirók jövevény: megszületett az első szürkemarha borjú

Megkezdődött a magyar szürke szarvasmarhák idei ellési szezonja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepén. Az első, pirók színű bikaborjú november 2-án látta meg a napvilágot.

Levetették bábingüket a sztyeplepkék

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén a közelmúltban felmértük egy meglehetősen ritka lepkefaj, a sztyeplepke állományát. Ezt ilyenkor ősszel a levetett bábingek (bábbőrök) száma alapján lehet megállapítani.

Ragyogó időben kirándultunk a Vátyoni-erdőbe

Október 23-án a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén fekvő Vátyoni-erdőbe invitáltuk egy kirándulásra a természetbarátokat. A ragyogó őszi napsütésben a Szépapó-erdő legszebb részeit kerestük fel az öt kilométeres túra keretében.

Tölgytúrázók jártak az Anna-ligetben

A Magyarország Közepe Egyesület szervezésében 40 fő lelkes túrázó látogatott el a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyére október 24-én.

Sikeres túzokrepatriáció Dévaványán

Sikeresen beilleszkedett vad társai közé az a tizenegy fiatal túzok, melyeket a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán mentett tojásból keltettek ki és neveltek fel.

Állatok őszi környezetünkben

Az ősz beköszöntével a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén, a Körösvölgyi Állatparkban is elkezdték a fák színes leveleiket hullatni, a hőmérséklet fokozatosan csökken, egyre többször esik az eső is.