Hírek, aktualitások

Apácalúd bukkant fel a kardoskúti Fehér-tónál

A november 12-i madárszámlálás alkalmával egy apácaludat is megfigyeltek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a kardoskúti Fehér-tónál. A ritka vendég azóta is rendszeresen látható a nagy lilikek közé vegyülve, tehát már legalább egy hete itt tartózkodik.

Látványos daruvonulás a Dél-Alföldön

Mintegy százezer darumadár tartózkodik jelenleg Magyarországon. Vonulásuk most a Dél-Alföldön a legintenzívebb, a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon, illetve az onnan délebbre fekvő vizes élőhelyeken állomásoznak a legnépesebb csapatok.

Hogyan készüljünk fel a téli madáretetésre?

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain is beköszöntött az esős, ködös, őszi idő. Kis barátaink, a madarak fázósan húzódnak meg a fák, bokrok rejtekében. Hamarosan elérkezik az idő, amikor etetésükre is gondolnunk kell, mert a havas, fagyos tájon nehezen találnak majd élelmet.

TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatás veszélyhelyzeti intézkedésekről

Téli álomba szenderülnek a mogyorós pelék

A Körös-Maros Nemzeti Park erdős területein a mogyorós pelék is téli álomra készülnek. Ezek az egér méretű, narancssárga bundájú, szőrös farkú, védett rágcsálók az erdők alján, fészkekben töltik a telet.

Megérkeztek az első kis sólymok a Csanádi pusztákra

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületére október közepén megérkeztek az első, itt telelő kis sólymok. Egyelőre két példány bukkant fel, de számuk minden bizonnyal növekszik majd.

Komádi óvodások látogattak a Bihari Madárvártára

A komádi Kerek Egy Ég Alatt Óvoda és Bölcsőde nagycsoportosai látogatottak el a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Bihari Madárvártájára. A gyermekek a kirándulás keretében madárgyűrűzési programon is részt vettek. 

Világra jöttek az első magyar szürke szarvasmarha borjak  

Október 28-án érkezett az első, november 3-án pedig a második szürke szarvasmarha borjú a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepén. Ezzel kezdetét vette a február végéig tartó ellési szezon.

Kézi kaszával kezeljük a Tatársánci ősgyepet

A Körös-Maros Nemzeti Park Tatársánci ősgyep részterületének természetvédelmi kezelése különleges odafigyelést igényel. Ezen a félhektáros, fokozottan védett területen ugyanis nagyon sok értékes növényfaj található.

Lencsevégre kaptuk a Kis-Sárrét őszi színeit, látványosságait

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén minden évben hirdetünk fotóstúrákat. Erre az őszi időszakot választjuk, mivel az őszi színek, a kezdődő madárvonulás mozgalmas és látványos lehetőségeket kínál az amatőr fotósok számára. Az idei túrát október 17-én, szombaton tartottuk meg.

Parti lilék is állomásoznak a Biharugrai-halastavakon

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén elhelyezkedő Biharugrai-halastavak sokféle madárnak biztosítanak költőhelyet. Emellett a vonuló madarak számára is fontos pihenő- és táplálkozóhelyül szolgálnak.