Hírek, aktualitások

Görgeti már az őszi szél a sziki ballagófüvet

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó környezetében nagy számban él egy különös szaporodási stratégiával rendelkező, „vándorló” növény, a sziki ballagófű.

Szoros eredmények születtek a XVIII. Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedőn

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg az Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedőt a térség általános iskolásai számára. A dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban, október 4-én megtartott döntőben kiváló eredmények születtek.

Megérkeztek az első darvak a kardoskúti Fehér-tóra

A darvak vonulási útvonalának egyik fontos állomása a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó. A vonulás csúcsán, november derekán egyedszámuk általában több tízezerre is felduzzad. 

A cickányok titokzatos élete

A cickányok igen rejtőzködő életmódot folytatnak, bár ahhoz mégsem elég szemfülesek, hogy legfőbb ragadozójuk, a gyöngybagoly, elől elrejtőzzenek. Így jelenlétük felmérésére hatékony módszer a bagolyköpet elemzés.

Korona helyett, marhalábszár jutott az állatpark szépének

Október 4-én, immáron kilencvenedik alkalommal emlékeznek meg világszerte az Állatok Világnapjáról. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatpark bemutatóhelyén ennek apropóján különleges programokkal vártuk a látogatókat.

Lezárult az idei Túzok Vándorkupa alkotói pályázat

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az idei évben is meghirdette a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát a működési területén található települések általános- és középiskolás diákok részére.

Felbukkantak az első fakó rétihéják a Csanádi pusztákon

Szeptember közepén felbukkantak a fakó rétihéják első, vonuló példányai a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Ezek az orosz sztyeppéken fészkelő ragadozó madarak a Szaharától délre eső Száhel-övezetbe tartanak, ott töltik a telet.

Olasz Ákos az év Ifjú Kócsagőre!

Olasz Ákos, az Állatorvostudományi Egyetem harmadéves állatorvostan hallgatója képviselte az idén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságot a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjén.

Havasi lilék népes csapata bukkant fel Kardoskúton

Ritka vendégek jártak szeptember elején a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon. Először kettő, majd néhány nappal később 14 havasi lile állt meg táplálkozni a kiégett tómederben és a környező, kopár területen.

Gyógyulás után szabadon engedtük a sérült uhut

Három hét alatt felgyógyult, így a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei szeptember 23-án szabadon engedhették azt az uhut, amely korábban Dévaványa térségében egy szögesdrótba gabalyodott és megsérült.