Hírek, aktualitások

Gímpáfrányokra bukkantunk a dévaványai gulyakutakban

A fodorkafélék családjába tartozó gímpáfrány és az aranyos fodorka leginkább a középhegységek és szurdokvölgyek párás, sötét részein fordul elő. Az Alföldön ritkán fedezhetjük fel. A Körös-Maros Nemzeti Parkban, Dévaványa térségében azonban két gulyakútban még most is láthatóak ezek a növények.

Egyre több turistacsoport érkezik a Nagyerdei-tanösvényre

Az elmúlt napokban egyre több turistacsoport érkezik a Körös-Maros Nemzeti Park tanösvényeire. A Szabadkígyóson található Nagyerdei-tanösvényre például mindjárt az első júliusi napokban három csoport is bejelentkezett.

Igazgatóságunk három munkatársa kapott miniszteri kitüntetést

Dr. Nagy István agrárminiszter és László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár július 6-án, kedden a Föld Napja alkalmából adományozott miniszteri elismeréseket a Pesti Vigadóban a természetvédelem területén kimagasló tevékenységet végző szakembereknek.

Jutalom a jó tanulóknak: kunágotai diákok nyaraltak Réhelyen

Húsz felső tagozatos, kunágotai diák öt napon át nyaralt június végén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában. Szakvezetéses túrák, szakmai előadások keretében ismerkedtek a Dévaványai-Ecsegi puszták természeti értékeivel.

Jelentősen megszaporodtak a sárga billegetők a Kis-Sárréten

A sárga billegető hazánkban a gyakoribb énekesmadarak közé tartozik. Mivel kötődik az üde, nedves rétekhez és mocsaras területekhez, így a Körös-Maros Nemzeti Park tájain sokfelé, például a Kis-Sárréten is megtalálja életfeltételeit.

Elfeledett fűszernövényeink: az izsóp és a csombor

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában található „Illatvarázs” gyógy- és fűszernövény kertben számos elfeledett, de nagyon hasznos növénnyel találkozhatunk. Közéjük tartozik a csombor és az izsóp is.

Idén szokatlanul későn repülnek ki a szalakóta-fiókák

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain ebben az évben a szokásosnál később kezdtek költésbe a szalakóták, így kirepülésük is későbbre várható. A zömében már fiókás odúkba a közelmúltban a látogatók is bepillanthattak egy szakvezetéses program keretében.

Réhelyen is virágba borultak a levendulák

Akik ezekben a napokban keresik fel Dévaványán a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontját, azok többek között a virágzásban lévő levendulákat is megcsodálhatják.

Újszerű arculatot kapott a zöldhalmi megfigyelőtorony

A közelmúltban újszerű arculatot kapott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság zöldhalmi megfigyelőtornya. Érdemes felkeresni, mert a magasból páratlan látvány nyílik a sokszínű, sárréti tájra.

Megnyílt a Réhelyi Büfé

Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott termékeket is vásárolhatnak vendégeink a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában található Réhelyi Büfében.

Gyógyteákkal fűszereztük a Mágikus éjszakát

Szeghalomról, Dévaványáról, sőt még Veszprémből is érkeztek érdeklődők a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett „Barnabás nap és Mágikus éjszaka” című programra, melyet június 19-én este rendeztünk meg Dévaványán, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban.