Kacagócsérek éjszakáztak a kardoskúti Fehér-tavon

Ahogy szinte minden esztendőben, úgy idén májusban is megfigyeltünk kacagócséreket a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén.

A két madár május 22-én, az alkonyati órákban érkezett a tóhoz. Nem voltak egyedül: mintegy 50 dankasirály és legalább 20 sztyeppi sirály társaságában szálltak be a vízre éjszakázni. A tavaszi esőzéseknek köszönhetően ekkor még a tómeder 85 százalékát víz borította. Másnap viszont már nem láttuk a madarakat, tehát minden bizonnyal továbbálltak. 

A kacagócsérek tengerparton költő madarak, de előfordul, hogy szikes tavak környékén fészkelnek. Az Antarktisz kivételével mindenütt előfordulnak, számos alfajuk van. Európában elsősorban a Földközi- és a Fekete-tenger mentén költenek, de egy kisebb populáció Dániában és Németország északi részein is fészkel. Az utóbbi években az európai állomány növekedést mutat.

A kontinens belsejébe csak ritkán jönnek be, de Magyarországon idén tavasszal a szokásosnál több példányt figyeltek meg a szakemberek. Általában csak egy-két madár érkezett egyszerre, de a Hortobágyon nemrég egy 6 példányos csapat is felbukkant. 

Hazánkban a XIX-XX. században még költöttek kisebb számban kacagócsérek. Az utolsó, bizonyított költést 1955-ben regisztrálták a Balatonnál, Fonyódon.

kacagócsér
Fotó: Ezer Ádám