Hírek, aktualitások

Kézi kaszával kezeljük a Tatársánci ősgyepet

A Körös-Maros Nemzeti Park Tatársánci ősgyep részterületének természetvédelmi kezelése különleges odafigyelést igényel. Ezen a félhektáros, fokozottan védett területen ugyanis nagyon sok értékes növényfaj található.

Földkábelre cserélték a légvezetéket, hogy megóvják a túzokokat

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén három és fél kilométer hosszon földkábelre cserélték a korábbi légvezetéket az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. munkatársai. A beruházás elsődleges célja a dévaványai túzokpopuláció megóvása volt.

Ritka vendég, egy kőforgató bukkant fel a nagylaposi termáltavon

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén egy errefelé meglehetősen ritka vendégnek számító madárfajt, kőforgatót figyeltek meg a szakemberek. Az elmúlt harminc év során ebben a térségben ez csupán a harmadik megfigyelés.

Sikeres területkezelés: szürkemarhák legelésznek a Kis-Sárrét mocsárrétjein

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Sárrét részterületén immár 15 esztendeje legeltetéssel zajlik a mocsaras területek természetvédelmi kezelése. Az Igazgatóság vagyonkezelésében élő magyar szürke szarvasmarhák legelésükkel és taposásukkal nagymértékben hozzájárulnak a biodiverzitáshoz.

Aranyfürt: sárga virágszőnyeg a szikes pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park szikes pusztáin ilyenkor, szeptemberben a sóvirágok lila szőnyegét felváltja az őszirózsák szintén lila mezeje. Több helyszínen egy errefelé ritka őszirózsafaj, az aranyfürt sárga virágaiban is gyönyörködhetünk.

A dél-alföldi pusztákra megérkeztek az első téli vendégek

A Körös-Maros Nemzeti Park kiterjedt pusztáiról már útra keltek a gólyák, a fecskék, a vonuló énekes- és ragadozó madarak. Helyettük megjöttek első téli vendégeink, a kékes rétihéják, nagy őrgébicsek és kék galambok.

Halászsasok vadásznak a Biharugrai-halastavakon

Az utóbbi hetekben egyre gyakrabban pillanthatunk meg vonuló halászsasokat a Körös-Maros Nemzeti Park tájai felett. A Kis-Sárrréten a Biharugrai- és a  Begécsi-halastavak kitűnő táplálkozóhelyet kínálnak számukra.