Hírek, aktualitások

Növekvő vízborítások a Kis-Sárréten

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterülete bővelkedik a különböző vizes élőhelyekben, mocsarakban. Szám szerint hét vizes élőhelyet kezelünk itt, melyekben összesen akár 500 hektár is víz alá kerülhet március közepére.

Vidracsalád költözött a Sóstói-csatornába

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a közelmúltban fedezték fel, hogy egy vidracsalád él a Kardoskút határában fekvő Sóstói-csatornában. A nyomok alapján a család legalább három- négy tagból áll.

Milyen telet jósolnak a güzüegerek?

A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva ezekben a hetekben igen kevés güzüegér-halmot fedezhetünk fel, s a meglévők sem nagyméretűek. A népi megfigyelések szerint ez arra utal, hogy enyhe lesz a tél.

A téli csapadék jelentősége a vizes élőhelyek fenntartásában

Az őszi-téli csapadéknak rendkívül nagy jelentősége van a Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhelyeinek fenntartásában. Ettől függ ugyanis, hogy milyen lesz a következő tavasszal a növényzet, s miként alakul a madárvilág sorsa akár a tavaszi vonuláskor, akár a költésben.

Különleges vendég: hósármány bukkant fel a Csanádi pusztákon

A Körös- Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén minden évben felbukkan egy különleges vendég, a hósármány. Ezen a télen az első példányt itt december 6-án figyeltük meg, míg december 13-án Cserebökényben egy 30 példányból álló csapatát azonosítottuk Veres Zoltán-pusztán.

Téli hangulat a Fekete-Körösön

A téli időszakban is érdemes egy kiadós sétát tenni a Körös-Maros Nemzeti Park tájain kanyargó Fekete-Körösnél. A töltéseken, hullámtereken gazdag madárvilágban gyönyörködhetünk, s kis szerencsével akár hermelinnel is találkozhatunk.

Áttelelő guvatok rejtőzködnek a sárréti berekben

A Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhelyein sokfelé előfordul egy, a szélesebb közönség számára kevésbé ismert vízimadár, a guvat. Találkozni nagyon ritkán lehet vele, mert rendkívül rejtett életmódot folytat.

Karácsonyi ünnepek

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kíván a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

A téli szünetben is várja vendégeit a Körösvölgyi Állatpark

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelye, a Körösvölgyi Állatpark év végéig teljes nyitva tartással várja vendégeit. Ez az első olyan rendhagyó szezon az állatpark történetében, amikor téli látogatást tehetnek az érdeklődők. Érdemes kihasználni a lehetőséget.

Ha nincsenek pockok, nem jönnek a gatyás ölyvek sem

Idén a szokásosnál kisebb számban jelentek meg a Körös-Maros Nemzeti Park tájain az északi ragadozó madarak. Ennek fő oka valószínűleg az, hogy kevés a térségben a táplálékul szolgáló kisemlős.

Madárkalácsot gyúrtunk, Luca-búzát vetettünk

Szép számban érkeztek résztvevők a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában december 4-én megtartott „Madárkarácsony, Luca-napi szokások” elnevezésű programra.