Hírek, aktualitások

Virágzik a pusztai tyúktaréj

Idén a tartós reggeli fagyok miatt csak március közepén kezdődött meg a pusztai tyúktaréj virágzása a Körös-Maros Nemzeti Park tájain.

Túrázzanak velünk a tavaszi berekben!

Április 9-én, szombaton reggel 9.00 órai kezdettel „Tavasz a berekben” elnevezéssel túrát szervezünk a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén.

Április 1-én újra megnyitja kapuit a dévaványai látogatóközpont

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja április 1-én, pénteken ismét megnyitja kapuit. Az október 31-ig tartó szezonban számos érdekes, izgalmas látnivalóval, programmal és újdonsággal várjuk a természetbarátokat.

Megkezdődött a túzokdürgés

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén megkezdődött a túzokdürgés időszaka. A kakasok látványos násztáncának megfigyelése különleges élményt jelenthet a természetszerető emberek számára.

Túrázzunk együtt Mágor-pusztán!

Április 2-án, szombaton Mágor-pusztai bakancsos túrára várja a természetbarátokat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

TAVASZI NAGYTAKARÍTÁS

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság partnerként csatlakozott az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ idei, „Tavaszi nagytakarítás- takarítsuk ki a természetet!” című hulladékgyűjtési akciójához. Az országos akció egy hónapon át tart a Föld Napjáig, április 22-ig.

Új növényfajok is megtelepedtek az Álom-zugban

Már mutatkoznak az első, jelentős eredményei annak a természetvédelmi kezelésnek, melyet a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság 2009 óta végez a Hármas-Körös öcsödi hullámterében, az Álom-zugban.

Élénkülő madárvonulás a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Az elmúlt napok télies időjárása ellenére egyre több madár tér vissza téli szállásterületeiről a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira. Ráadásul a hidegebb idő miatt még az itt telelő fajok sem keltek útra, így most igen nagy madártömegek időznek a térségben.

Jávorszarvasok érkeztek a Körösvölgyi Állatparkba

Újabb állatokkal bővült márciusban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelye, a Körösvölgyi Állatpark. Két példány tíz hónapos jávorszarvas borjú érkezett a Balti-tenger híres kikötővárosának állatkertjéből, a lengyelországi Gdanskból.

Túzokkakasok bukkantak fel Székkutas határában

Hét fiatal túzokkakas bukkant fel a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén, Székkutas határában. Ebben a térségben nagyon ritkán láthatunk ilyen népes csapatot.

Sokszínű récepaletta a Montág-pusztán

Fütyülő, csörgő, nyílfarkú és tőkés récék csapatai népesítették be március elején a Körös-Maros Nemzeti Park Montág-puszta részterületén fekvő Nagy-Zsombékot.

Egy vidám, kora tavaszi énekes: a seregély

A Körös-Maros Nemzeti Park területén mindenfelé találkozhatunk seregélyekkel. Ez a bohókás, vidám megjelenésű madár tavasszal nagyon korán visszatér hozzánk a déli tájakról.