Apátfalván jártunk, sokféle madarat láttunk

Szegedről, Makóról és Apátfalváról is érkeztek résztvevők arra a madármegfigyelő túrára, amelyet június 3-án, az apátfalvi bányatavaknál tartott meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A túra a Magyar Nemzeti Parkok Hete című országos programsorozat részét képezte.

A szakvezetéses kirándulás keretében a Maros-ártérben lévő bányatavak környezetében tettünk egy könnyed sétát és megfigyeltük az ott tartózkodó vízimadarakat. Ez a hat bányatóból álló terület ideális a madármegfigyeléshez, mivel nagyon sokféle faj otthonául szolgál. Ráadásul ezek a madarak általában bizalmasak, nem félnek az embertől, így hosszú ideig gyönyörködhetünk bennük. Így volt ez most is, láttunk bakcsót, szürke gémet, sőt még a rejtőzködő életmódú vörös gémek több példányát is sikerült megfigyelnünk sikeres vadászat közben. Szemünk elé kerültek nagy kócsagok, tőkés és kanalas récék, barna rétihéják, vízityúkok, kis vöcskök, búbos vöcskök, jégmadarak, bütykös hattyúk, s egy ritkán felbukkanó fajt, barna kányát is láttunk.

Szerencsés volt az időpont, mert a bütykös hattyúknál már két család is fiókákat vezetett. Szép látvány volt, ahogyan az idei fészekaljakból származó fiókák együtt úsztak a vízen. A búbos vöcsköknél szintén vannak már fiókák. Távcsővel figyeltük a kedves jeleneteket, ahogyan a fiatal vöcskök az egyik szülőmadár hátán utaztak a vízen, miközben a másikuk víz alá bukva szorgalmasan vadászott és az apró halakat hordta oda a fiókáknak. Utóbbiak a másik szülő hátán üldögélve fogyasztották el a táplálékot.  

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság most szervezett első alkalommal szakvezetéses túrát az apátfalvi bányatavakhoz. Bebizonyosodott, hogy ez kitűnő terület a madármegfigyelésekhez, ezért a jövőben is tervezzük hasonló kirándulások lebonyolítását.

túra1
Fotó: Balla Tihamér
túra2
Fotó: Balla Tihamér
túra3
Fotó: Balla Tihamér