Süvöltők, a marosi erdők karácsonyi díszei

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületét járva, a hullámtéri erdőkben jó eséllyel találkozhatunk színpompás, téli madárvendégeinkkel, a süvöltőkkel. Legtöbbször csapatosan, a kőrisfákon csipegetik a terméseket. 

Fenyőrigók, fenyőpintyek, csonttollúak, süvöltők… csupa olyan madárfaj, melyek északi tájakon költenek, és az ottani kemény téli időjárás elől a Kárpát-medencébe húzódnak telelni. Legszínpompásabb képviselőjük a süvöltő, mellyel a téli időszakban nagy valószínűséggel találkozhatunk a Maros-menti ártéri erdőkben.

Ezeknek az impozáns madaraknak a hímjei fekete sapkát viselnek, hátuk hamuszürke, szárnyuk és farkuk fényes fekete, hasuk pedig élénkvörös. Igazán megkapó látvány, ahogyan a zúzmarától fehérlő faágakon keresgélnek. Olyanok, mintha csak színes, karácsonyi díszek lennének a fákon. A tojó süvöltők hasonló mintázattal rendelkeznek, de hátuk és hasuk halvány barna árnyalatú.

Táplálékuk jó része növényi eredetű. Rövid, vaskos, kúp alakú csőrük a kemény magvak fogyasztására igazán alkalmas. A nálunk telelő példányok általában kisebb csapatokban járnak, és előszeretettel fogyasztják a kőrisfélék terméseit, így a kőrises erdőkben találkozhatunk velük legnagyobb valószínűséggel. Ha szerencsénk van, akár a kerti madáretetőnkön is megfigyelhetjük őket.

süvöltő
Fotó: Marik Pál