Egy nap a szürkemarha gulyánál

Különleges programra várjuk kedves vendégeinket Biharugrán, a Simotai-legelőn. Az érdeklődők egy teljes napot tölthetnek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében élő szürkemarha gulyával.

A nap folyamán testközelből ismerkedhetnek a legeltető állattartás mindennapjaival, a magyar szürke szarvasmarha életmódjával, jelentőségével. A pusztán közvetlen közelről figyelhetjük meg az állatok viselkedését, elkísérjük őket a legelőn, az itatóhely környékén és a jóllakott, kérődző állatok pihenője idején mi is szusszanhatunk egyet. Erre lehetőséget ad a komfortos gulyásszállás, ahol asztal mellett fogyaszthatjuk el az elemózsiánkat és a tisztálkodási lehetőség is biztosított.

Természetesen az állattartási ismereteken kívül a túravezető segítségével bejárjuk a környéket, ahol sokféle természeti értékben gyönyörködhetünk. A mocsarak, mocsárrétek, sztyeprétek látványos madárvilága mellett, felfedezhetjük a Simotai-legelő botanikai értékeit, megismerhetjük különböző növénytársulások jellegzetes növényeit. A séta közben nyári lúd családok, különböző récefajok, kócsagok, gémek, barna rétihéják kísérnek bennünket és a kis facsoportokban költő vörös vércsék, szalakóták is szemünk elé kerülnek majd.

Terepi cipő, hideg élelmiszer, távcső, fényképezőgép ajánlott. A program sajátosságai miatt maximum tíz főt tudunk fogadni! Előzetes bejelentkezés szükséges.

Találkozó 2024. június 1-én reggel nyolc órakor A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Földesi telepén.

A program egyéni időbeosztás szerint, de legkésőbb este ötig tart.

Részvételi díj: 5000 ft/fő felnőtt; 3000 Ft/fő diák, nyugdíjas

További információk Biró István tájegységi csoportvezetőnél (+36 30 475 1785).

szürkemarhák
Fotó: Biró István
túra
Fotó: Biró István