Hírek, aktualitások

Túzok Vándorkupa 2023

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát a működési területén található települések általános- és középiskolás diákjai részére.

Tavaszt idéző madártömegek a Nagy-Zsombékon

A kora tavaszt idéző madártömegek népesítették be a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén található Nagy-Zsombékot. A vadludak, récék, bíbicek mellett bütykös hattyú is feltűnt a nagy kiterjedésű szikes mocsár sekély vizeiben.

Idén is telelnek réti fülesbaglyok a Kis-Sárréten

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén idén is telelnek réti fülesbaglyok, de meglehetősen szerény létszámban. Valószínűleg a költőhelyükön is enyhe a tél, emiatt nem keltek útra.

A vándorsólymok hajnalban vadásznak

A vonuló récefajok nyomában időnként vándorsólymok is felbukkannak a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Előfordul, hogy a városokban is megjelennek, ahol parlagi galambokra vadásznak.

Több tízezer vadlúd pihen a Kis-Sárréten

Az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt az északról érkező vadludak száma a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Fő pihenő- és éjszakázóhelyük szokás szerint a Biharugrai- és Begécsi-halastavak, valamint a környező mocsarak, és vizes élőhely-rekonstrukciók.

Daru és bíbic, a Vásárhelyi-puszta címermadarai

A Körös-Maros Nemzeti Park részét képező Vásárhelyi-puszta központi része Kardoskút és Székkutas között terül el. Nem véletlen tehát, hogy e két település címerében a térségre jellemző egy-egy madárfaj, a daru és a bíbic is szerepel. 

Telelő récék tömegei a Kis-Sárréten

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén található hazánk egyik legfontosabb vízimadár-vonuló és telelőterülete. Köszönhető ez a kiterjedt vizes élőhelyeknek, elsősorban a Biharugrai- és Begécsi-halastavaknak és a környező mocsaraknak, valamint vizes élőhely-rekonsrukcióknak.