Hírek, aktualitások

A Maros mentén már nyílnak az első csillagvirágok 

A ligeti csillagvirág a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületének jellegzetes, őshonos növényfaja. Idén az enyhe időjárásnak köszönhetően a szokásosnál korábban, már február 16-án megjelentek az első kék virágok.

Különös lény a jég alatt: vízi botpoloska     

A befagyott állóvizek jégpáncélja alatt különös lényeket leshet meg a figyelmes szemlélő.  A vízi botpoloskákról van szó, melyeket a február eleji fagyos napokon szép számban láthattunk a Körös-Maros Nemzeti Park területén található Kakasszéki-halastavaknál is.

Öreg tölgyek alatt sétáltunk, kastélyparkban gyönyörködtünk

A Geszt külterületén elhelyezkedő Vátyoni-erdők minden évszakban szép élményt biztosítanak a természetjárók számára. Megtapasztalhatták ezt azok is, akik eljöttek február 11-én a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság meghirdetett túrájára.

Huszadszor is: Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő!

Immár huszadik alkalommal szervezi meg az Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedőt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A jubileum alkalmából a döntőbe jutó versenyzők meglepetésre is számíthatnak.

Áttelelő darvak lakomáznak a learatott rizsföldeken

Még február elején is több helyszínen vannak áttelelő darvak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. Idén egy új helyen, a Szarvas környéki, learatott rizstáblákon is megjelentek.

A nagytestű uhu egyre gyakoribb vendég a Dél-Alföldön

A napokban ismét felbukkant egy uhu a Körös-Maros Nemzeti Parkban, Dévaványa északi határrészén. Az egyre gyakoribbá váló megfigyelések arra engednek következtetni, hogy ez a nagytestű bagoly hamarosan költőfajként is megjelenik a Dél-Alföldön.

Szelíd vadak között barangoltunk

Verőfényes napsütésben több, mint félszázan látogattak el a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság egyik első idei programjára. A jó hangulatú vezetett túrán minden korosztály képviseltette magát a Körösvölgyi Állatparkban a „Barangolás szelíd vadak között” című téli sétán.

A kardoskúti szikes tájon most a víz az úr

A csapadékos télnek köszönhetően a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén nemcsak a tó telt meg vízzel, hanem a környező gyepeken is több mint 250 hektáron alakult ki nyílt vízfelület.

Mától startol el a Túzok Tusa 2023 mezőnye

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság idén tizenkettedik alkalommal hirdeti meg a "Túzok Tusa" elnevezésű, nagy népszerűségnek örvendő, természetismereti vetélkedőjét.

Túzok Vándorkupa 2023

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az idei évben is meghirdeti a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát a működési területén található települések általános- és középiskolás diákjai részére.