Hírek, aktualitások

Élénkülő madárvonulás a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Az elmúlt napok télies időjárása ellenére egyre több madár tér vissza téli szállásterületeiről a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira. Ráadásul a hidegebb idő miatt még az itt telelő fajok sem keltek útra, így most igen nagy madártömegek időznek a térségben.

Jávorszarvasok érkeztek a Körösvölgyi Állatparkba

Újabb állatokkal bővült márciusban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelye, a Körösvölgyi Állatpark. Két példány tíz hónapos jávorszarvas borjú érkezett a Balti-tenger híres kikötővárosának állatkertjéből, a lengyelországi Gdanskból.

Túzokkakasok bukkantak fel Székkutas határában

Hét fiatal túzokkakas bukkant fel a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén, Székkutas határában. Ebben a térségben nagyon ritkán láthatunk ilyen népes csapatot.

Sokszínű récepaletta a Montág-pusztán

Fütyülő, csörgő, nyílfarkú és tőkés récék csapatai népesítették be március elején a Körös-Maros Nemzeti Park Montág-puszta részterületén fekvő Nagy-Zsombékot.

Egy vidám, kora tavaszi énekes: a seregély

A Körös-Maros Nemzeti Park területén mindenfelé találkozhatunk seregélyekkel. Ez a bohókás, vidám megjelenésű madár tavasszal nagyon korán visszatér hozzánk a déli tájakról.

Már tojásokon ülnek a rétisasok

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén költésbe kezdtek a rétisasok. A tojók már lerakták tojásaikat, a fészkeken ülnek.

Megérkezett az első gólya a Kígyósi-pusztára

Március 3-án megérkezett az első gólya a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületére. A madarat Mezőberény központjában figyelték meg Igazgatóságunk munkatársai.

Idén is várjuk a gyermekeket a Fürkész Táborba

Júliusban két nyári tábort is szervez a természet iránt érdeklődő gyermekek részére a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja.

Névnapi agancshullás az Állatparkban

Minden évben beszámolunk arról, amikor tél végén, Bátor, a Körösvölgyi Állatpark büszke gímszarvas bikája lehullajtja agancsát. Idén a jeles esemény pontosan a névnapjára, azaz február 27-re esett.

Nőnapi kirándulás, nemcsak hölgyeknek!

Március 6-án, vasárnap nőnapi túrát szervez a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A kirándulás során a szabadkígyósi Nagyerdő tavaszi arcát ismerhetik meg az érdeklődők.

Fontos feladat a madárodúk téli karbantartása

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának környékén és a réhelyi „Madárvárosban” is nagy figyelmet fordítunk a kihelyezett madárodúk téli karbantartására.