Virágzó örménygyökerek ékesítik a Kis-Sárrét mocsárrétjeit

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének több pontján virágzik ilyenkor, nyár közepén egyik védett növényünk, az örménygyökér. A magas, sárga virágú növény az ottani mocsárrétek egyik ékessége.

Az örménygyökér az Alföldön nagyon ritka. Leggyakrabban hegy- és dombvidékeink magaskórós társulásaiban, üde gyomtársulásokban találkozhatunk vele. Eredetéről a botanikusok azt tartják, hogy Közép-Ázsiából terjedt el még a középkor idején és ma már Európa több országában is meghonosodott. A többi behurcolt növénytől eltérően, évszázadokon keresztül jól beilleszkedett a hazai flórába.

Európai elterjedését és behozatalát gyógyhatása indokolta, a belőle származó drogok különböző formában napjainkban is kaphatók a gyógynövényboltokban. Elsősorban a gyökeréből kivont anyagot használták emésztőrendszeri és egyéb gyomorpanaszok kezelésére, de ahogy egy régi zsadányi pásztorember fogalmazott: „mindenrűl jó!”
 
Felhívjuk azonban a figyelmet, hogy ezek a kivonatok csak megfelelő orvosi felügyelet mellett használhatók és a növény természetvédelmi oltalom alatt áll, azaz engedély nélküli gyűjtése tilos. Nyári sétáinkon ezért inkább csak gyönyörködjünk ebben a szép, mutatós növényben, amely egészen augusztus közepéig virágzik.
 
A Kis-Sárréten jelenleg három helyszínen láthatunk virágzó örménygyökeret: az Ugrai-rét mocsárrétjein, egy mezőgyáni zsombékoló gyepfolton és a védett területen kívül, Biharugrán egy erdei nyiladék árkában. Összességében mintegy 80-120 az éves virágzó tövek száma.

Fotó: Biró István