Virágzási csúcs: 1688 volgamenti hérics bontotta ki szirmait Csorváson

A fokozottan védett volgamenti hérics legnagyobb hazai, őshonos állománya a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási-löszgyepen található.

Az idei virágzási csúcs idején, április 1-jén egyszerre 1688 tő sárga virágaiban gyönyörködhettünk.

Ebben az évben a szokásosnál korábban, már február elején megjelentek az első virágzó példányok. Igazgatóságunk szakemberei kezdetben heti egy alkalommal, később még ennél is gyakrabban végezték el a számlálást. A csúcs április 1-jén következett be, ekkor a virágzó tövek száma 1688 volt. Azóta a virágzás lefelé szálló ágban van, de még mindig szép számban láthatunk sárga színben pompázó volgamenti héricseket. A későbbiekben Igazgatóságunk munkatársai felmérik majd a teljes állományt, azaz a csíranövényeket, a fiatalokat és a nem virágzó, idősebb töveket is megszámolják.

A Csorvási-löszgyepen belül négy, egymástól lazán elkülönülő területrészen vannak volgamenti héricsek. A Sarkadi-dűlőn a virágzási csúcs március 24-én következett be, amikor 290 tő virágzott egyszerre.

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül az Orosháza melletti Tatársáncon és az Ecsegfalva melletti Ördögsáncon is vannak volgamenti héricsek, az ottani állományok azonban nem őshonosak, hanem telepítettek. A Tatársáncon a virágzási csúcs március 30-án volt, ekkor 132 virágzó tövet számoltunk. 

Volgamenti hérics
Volgamenti hérics Fotó: Sándor Bálint
Volgamenti hérics
Volgamenti hérics Fotó: Sándor Bálint
Volgamenti hérics
Volgamenti hérics Fotó: Sándor Bálint