Túrázzanak, fotózzanak, kiránduljanak velünk 2021-ben is!

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság összeállította 2021. évi ökoturisztikai és környezeti nevelési programjainak listáját. Remélhetőleg legkésőbb a kikelettel már újra lebonyolíthatók lesznek túráink.

Idén is meghirdetjük a már hosszú évek óta nagy népszerűségnek örvendő természetvédelmi nyílt napokat: a Túzokfesztivált, a Bihari Táj Napját és a Fehértó Napját. Az V. Túzokfesztivál tervezett időpontja május 8., helyszíne a dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont. A VIII. Bihari Táj Napját május 22-én rendezzük meg Biharugrán, a Bihari Madárvártában. A XXI. Fehértó Napját szeptember 18-án tartjuk meg a Kardoskút Pusztaközpontban.

Az év folyamán szinte minden hétvégére (sőt időnként más napokra) is kínálunk valamilyen programot a nemzeti parkban. Most csak néhányat ragadunk ki ezek közül. Télen túrázhatnak velünk a szabadkígyósi Nagyerdőben, vagy sétálhatnak Mágor-pusztán a vátyoni öreg tölgyek között, a Biharugrai-halastavakon pedig megismerkedhetnek téli madárvendégeinkkel. Tavasszal a Dévaványai-Ecsegi pusztákra, a Hortobágy-Berettyó mellékére hívjuk Önöket egy közös kirándulásra, a Maros-ártérben pedig megcsodálhatják a nyíló csillagvirágokat. Áprilisban idén is várjuk látogatóinkat Dévaványára a méltán népszerű hajnali túzoklesekre.

A Körösvölgyi Állatpark (Szarvas) a nyár folyamán látványetetéssel egybekötött szünidei állatmustrákra várja az érdeklődőket. Bízunk benne, hogy a tavaly ősszel elindított e-kerékpártúráink iránt is nagy lesz az érdeklődés. Új programként kínáljuk Önöknek azt a motorcsónak túrát, melynek keretében (július 14-én) a Hármas-Körös felső szakaszával ismerkedhetnek meg. Szintén új program a szakvezetéses, terepjárós túra a Kis-Sárréten, amely előzetes bejelentkezéssel egész évben igénybe vehető szolgáltatás.

Az augusztus is sok-sok kalandot kínál: Csomorkányba csillaglesre várjuk Önöket, a kígyósi Nagyerdő tisztásán pedig a szabad ég alatt, hálózsákban tölthetik az éjszakát. Szeptemberben együtt hallgathatjuk a szarvasbőgést a Kis-Sárréten, s egy rejtelmes éjszakán a sziki baglyok nyomába eredünk a Dévaványai-Ecsegi pusztán. Az őszi hónapokban a Körös-Maros Nemzeti Park számtalan vizes élőhelyén csodálhatják meg a vonuló madarak ezreit, túráinkon pedig az erdők-mezők pompás őszi színeiben gyönyörködhetnek.

Ebben az évben is nagy hangsúlyt kívánunk fektetni a fiatal korosztályok ismereteinek bővítésére, amiben továbbra is számítunk az iskolák, a pedagógusok együttműködésére.

Tartsanak tehát velünk 2021-ben is, szeretettel várjuk Önöket természetvédelmi nyílt napjainkra, szakvezetéses túráinkra és egyéb programjainkra!