Orchideacsodák - Túrázzanak velünk Csillaglaposon, agárkosbor-virágzás idején!

Április 22-én, szombaton botanikai túrára várjuk a természetbarátokat a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületére.

A kirándulás során a csillaglaposi legelőt járjuk be, ahol megcsodáljuk a virágzó agárkosborokat.

A Kis-Sárrét a Körös-Maros Nemzeti Park egyik legváltozatosabb élőhelyi adottságú tájegysége. Nemcsak természeti értékei, hanem gazdag történelme is figyelemre méltó. Ennek egyik példája a geszti Tisza-család, nem véletlen, hogy találkozónkat is a család ősi temetkezési helyén tartjuk (Tisza-kripta, Geszt, GPS koordináták: É: 46° 53’ 26,29” K: 21° 34, 22’17”). A résztvevőket reggel 9.00 órára várjuk, a túra tervezett hossza 7 km, időtartama 4 óra.

A kastély és a kripta egyaránt felújítás alatt áll, így a munkálatok miatt nem csodálhatjuk meg eredeti állapotában. Beszélgetünk majd a Tisza-család Geszten és országosan betöltött politikai és gazdasági szerepéről és magáról Geszt községről, mely egy ősi település a hajdani kis-sárréti mocsarak között. A kriptától indulunk előbb gépkocsival, majd gyalogosan, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park egyik legszebb gyepterületét, a csillaglaposi legelőt felkeressük. Az erdők között hosszan elnyúló, mély fekvésű és hátas részekkel egyaránt tarkított, fajgazdag legelő rejti a kis-sárréti agárkosbor állomány zömét. Szerencsére a faj több másik, közeli gyepterületen is előfordul. Jó évjáratban és szerencsés esetben a Csillaglaposon több ezer tő agárkosbor virágzásában gyönyörködhetünk.

Az agárkosbor Magyarország gyakori orchideái közé tartozik, de a térségben egyedüli élőhelye a Kis-Sárrét és annak egyes gyepterületei. Kedvező időjárási körülmények között akár 15-18 cm-re is megnő, de egyébként apró termetű növényke, mely lilás-pirosas virágaival bújik meg a füvek között. Fehér virágú színváltozatai is rendszeresen előfordulnak.

A hátasabb részeken a sztyepprétek, löszgyepek növényeit figyelhetjük meg. Bár a későn tavaszodó időben néhány faj még nem jelenik meg, de megfigyelhetjük az apácavirágot, a nagy telepen megbúvó gumós macskaherét, vagy az egyik nemrég felfedezett botanikai ritkaságot, a kis forrásfüvet. A legelő közepén, a Veres-kút közelében lévő kurgánon pihenünk meg. Onnan nem messze a halastavak sűrű nádasa és vízi világa vár bennünket, ahol megfigyelhetjük a táplálkozni járó nagy kócsagokat, kanalasgémeket, sőt a közelben költő rétisasok is valószínűleg előkerülnek majd. A tájképi és botanikai értékek mellett a legelő melletti erdőbe kanyarodva szót ejtünk a védett természeti területeken folyatatott erdőgazdálkodásról, a helyes eredőművelési gyakorlatról.

A túra részvételi díja felnőtteknek 1.000 Ft/fő, diákoknak és nyugdíjasoknak 700 Ft/fő. Információ, jelentkezés: Biró István tájegységi csoportvezetőnél a +36 30 475 1785-ös telefonszámon.

Fotó: Biró István