Megkapó látvány, ahogyan a békászó sasok vadásznak a Csanádi pusztákon

Az utóbbi hetekben egyre több békászó sas bukkan fel a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Az errefelé nem költő, ritka ragadozó madarak megpillantása mindig nagy élmény a természetszerető ember számára.

Nyáron is előfordul, hogy egy-egy kóborló békászó sas felbukkan a dél-alföldi tájakon, de a kora őszi időszakban erre sokkal nagyobb az esély. Ilyenkor a mezőgazdasági munkák nyomán megmozgatott talajokon, feltört napraforgó-tarlókon felszínre kerülnek a rágcsálók, ez terített asztalt jelent a ragadozó madarak számára. A magyarországi középhegységekben illetve az Erdélyben fészkelő békászó sasok mostanra már felnevelték utódaikat, nincsenek a költőhelyhez kötve, szabadabban tudnak mozogni, kóborolni.
 
Szeptemberben a Csanádi pusztákon már legalább heti 2-3 alkalommal észlelünk egy-egy békászó sast. Öreg és fiatal példányok egyaránt vannak köztük. Jellemzően csak nagyon rövid időre állnak meg, nem maradnak tartósan még akkor sem, ha jó a táplálkozóterület. Általában tarlókon bukkannak fel, s leginkább a földön járkálva keresik zsákmányukat. Esetenként azt is megfigyelhetjük, ahogyan ezek a nagytestű madarak futnak a pockok után. Nincsenek egyedül, a gazdag rágcsáló-felhozatal a frissen mozgatott parcellákra vonzza a pusztai ölyveket, parlagi sasokat, vércséket, rétihéjákat és a kányákat is.
 

A kép illusztráció. 

Szél Antal István