Luca-pogácsát ettünk, Luca-búzát ültettünk

Nagy sikerrel, több mint negyven vendég részvételével zajlott december 3-án a „Madárkarácsony és Luca-napi szokások” elnevezésű, hagyományos, szezonzáró program a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában.

A cél ezúttal is a Luca-naphoz és a Karácsonyhoz fűződő hagyományok, babonák, népi hiedelmek felelevenítése és a madáretetéssel kapcsolatos ismeretek bővítése volt. A program előadással kezdődött, melynek keretében bemutattuk a vendégeknek a korábban elkészített Luca-széket, az előre kicsíráztatott Luca-búzát. Megkóstolhatták a Luca-pogácsákat, melyek közül néhányba pénzérmét rejtettünk, ahogyan ezt elődeink is tették. A népi hiedelem szerint, aki a pénzt megtalálta, az gazdagságra, bőségre, szerelemre számíthatott a következő esztendőben.

Felelevenítettük azt is, hogy régen, a Gergely-naptár bevezetése előtt, amikor még nem december 21-22-én volt a leghosszabb az éjszaka, hanem december 13-án, azaz Luca napján, akkor az emberek Luca-tököt faragtak, s az abban elhelyezett mécsesekkel próbálták nyújtani a világosság időszakát. A külföldi hagyományokról is szót ejtettünk. A skandináv országokban például december 13-át ünnepnapként tartják nyilván, s régebben Luca-menyasszonyt is választottak.

Magyarországon ezen a napon régen tilos volt az asszonyoknak házi munkákat végezni (mosni, főzni, takarítani), mert úgy tartották, hogy a boszorkányok elviszik a munkaeszközöket. Pénzt sem volt szerencsés dolog kölcsönadni, mert az sosem került vissza.  

A program másik részében a madáretetőkkel kapcsolatban tartottunk egy bemutató előadást, majd a kézműves foglalkozások következtek, melyek nagy sikert arattak vendégeink körében. Lehetőség nyílt madáretetők és madárodúk készítésére, a Karácsonyra gondolva készítettünk (gyöngyfűzéssel) csillag alakú fenyődíszeket, karácsonyi manókat. Kis üvegekbe Luca-búzát vetettünk, amely az ünnepekig bizonyára kizöldül majd, így akár a karácsonyi asztalt is díszíthetjük vele. A hagymanaptár és a hagymakalendárium sem maradt ki a programból. A kettévágott és cikkelyekre szedett hagymákba sót tettünk, s egy röpke órán belül már ki is derült, hogy melyik hónap hagymájában olvadt el a só. Ahol igen, abban a hónapban jövőre jelentős csapadék várható. Nos, a mi hagymakalendáriumunk szerint februárban, júniusban, továbbá szeptemberben és októberben is számíthatunk jelentősebb esőkre.

A kézműves foglalkozások mindenki számára remek szórakozást nyújtottak. A 44 résztvevő közül a legtöbben Mezőtúrról érkeztek, de jöttek vendégek Gyuláról, Dévaványáról, Ecsegfalváról, Okányból, Kengyelből, Körösladányból és Kisújszállásról is.

Lucaszék

madárkarácsonymadárkarácsony

madárkarácsony